İzmir'de iki ayrı sağlık merkezi bölgesindeki süt çocuklarının yaşadığı ortamda elektromanyetik alan ölçümü
The Electromagnetic field measurements on living areas of babies under 12 months old; in two different health district in İzmir
  1. Tez No: 236414
  2. Yazar: KATİBE BAŞAK YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK AKŞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, elektromanyetik alan, karsinogenez
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Elektromanyetik radyasyonun insan sağlığı, özellikle de karsinogenez üzerinde etkileri konusunda tartışmalar sürmekteyken dünyada son yıllarda bu konuda yoğun çalışmalar olmasına karşın ülkemizdeki veriler sınırlıdır. Bu nedenle bu çalışmada; İzmir'de iki ayrı sağlık merkezi bölgesinde evde bakılan, bir yaş altındaki çocukların yaşam alanlarında elektriksel ve manyetik alan ölçümlerinin yapılması amaçlanmıştır.Ocak 2008- Nisan 2008 tarihleri arasında İzmir Bornova / Özkanlar Sağlık Ocağı, ve Bayraklı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması merkezi (AÇSAP) olmak üzere iki ayrı sağlık merkezi bölgesine kayıtlı bir yaş altındaki tüm çocuklar ve aileleri çalışmaya alınmıştır. Olguların kayıtlı olduğu adreslere ev ziyaretleriyle bebeğin yattığı odada elektromanyetik alan ölçümleri yapılmıştır.Özkanlar bölgesinde 74, Bayraklı bölgesinde 77 olmak üzere toplam 151 bebek çalışmaya alınmıştır. Bunların 77'si kız 74'ü erkektir. Özkanlar bölgesindeki bebeklerin annelerinin eğitim düzeyleri değerlendirildiğinde %37'sinin lise, %40'ının üniversite mezunu olduğu gözlenirken, Bayraklı bölgesinde bu oranlar sırasıyla %32 ve %10 olarak bulundu. Tüm evlerde ortalama elektrik alan düzeyi 6 ? 3 V/m, manyetik alan ölçümünün geometrik ortalaması ise 81 nT saptandı. Her iki bölgedeki evler arasında ölçüm açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Manyetik alan ölçüm sonuçları ile ölçüm yapılan evlerin trafoya olan uzaklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı ters bir ilişki saptanmış olup, diğer bağımsız değişkenlerle anlamlı bir ilişki saptanmadı. Ölçüm sonuçlarından elektrik alan ortalaması Dünya Sağlık Örgütünün izin verdiği değerler içerisindedir. Manyetik alan ölçümlerinin çoğunluğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirtilen sınır değer olan 200 nT düzeyinin altında olmakla birlikte %11,3'ü riskli düzeyler olduğu bilinen 200 nT'nın üzerinde bulunmuştur.Bu çalışma ülkemizde bir yaş altındaki çocukların evlerinde yapılmış ilk elektromanyetik alan ölçüm çalışması olup, elde ettiğimiz manyetik alan değerleri, çoğu Batı Avrupa ve Amerika ülkesinde saptanan değerlerin üst sıralarında gibi görünmektedir. Bu nedenle sağlık otoritelerinin bu konuya daha duyarlılıkla yaklaşması ve çocukluk çağında elektromanyetik alan riskinin azaltılması için sağlık çalışanlarınca aile eğitimi verilmesi son derece önemlidir..
Özet (Çeviri)
Electromagnetic radiation is an important subject due to it?s possible effects on carcinogenesis. Although there are many studies from western countries, there is no data about electromagnetic field exposure to children in our country. Therefore, the aim of this study is to measure electrical and magnetic fields at the houses of babies under one year of age, in two different health districts in İzmir.The study was carried out from January to April 2008. We visited the houses of all babies under 12 months of age and electrical and magnetic fields are measured in the bedrooms of babies. A questionare including demographic and other characteristics such as the number of electrical equipment at home and distance from transformers and power lines was filled.A total number of 151 babies ( 74 from Özkanlar and 77 from Bayraklı region ) were included in the study. Education status of parents of the babies was higher in Özkanlar health district than those in Bayraklı district (p0.05).