Tip 2 diabetik hastalarda serum prostat spesifik antijen düzeylerinin değerlendirilmesi
The assesment of the serum prostate spesific antigen in ti 2 diabetics patients
- Tez No: 236463
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN CİNEMRE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabet, PSA, yaş, Diabet, PSA, age
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
Giriş:.Prostat kanseri riski dolaşımdaki yüksek insülin seviyesi ve insülin rezistansı ile artış gösterir.. Diabet hastalarında düşük insülin seviyelerinden dolayı riskin azaldığına dair bazı çalışmalar vardır. Bu çalışmada diabetik 50 yaş ve üstü erkeklerde serum PSA düzeylerinin incelenmesi hedeflenmiştirMateryal-Metod: Çalışma; Mart 2008 ve Kasım 2008 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Dahiliye polikliniğine başvuran 50 yaş ve üstü 137 ( 67 vaka , 70 kontrol ) erkek hastada yapıldı. Vaka grubu ve kontrol grubu yaşlara göre üçe ayrıldı.( 50-59 yaş,60-69 yaş ve >70yaş). PSA değerleri bu yaş grupları arasında karşılaştırıldı. Ayrıca diabetin tanı süresine göre ( 0-5 yıl, 6-10 yıl, >10 yıl) hastalar üç gruba ayrılıp serum PSA değerleri karşılaştırldı. Çalışmaya BPH, prostatit ve prostat kanserli hastalar dahil edilmediBulgular: Diabetik 50-59 yaş grubunda ortalama serum PSA değeri 0.76 ± 0.35 ng/mL olup aynı yaş grubundaki non-diabetiklerin ortalama PSA değerinden (1.08 ± 0.75 ng/mL) daha düşük bulundu (p70 yaş grupları arasında ve diabetin sürelerine göre olan gruplar arasında PSA değerleri arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.005Sonuçlar: Diabetik 50-59 yaş ve 60-69 yaş gruplarında serum PSA değerlerini diabetik olmayanlara göre anlamlı şekilde düşük bulduk. Diabetin süresi ile PSA arasında istatistiksel anlamda fark bulamadık. Sonuç olarak diabetiklerde prostat kanseri riskinin diabet olmayanlara göre daha düşük olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Risk of the prostate cancer is associated with high insulin levels in circulation and insulin resistancy. There are some studies that suggested lower risk in diabetics due to decreased insulin levels. In this study we aimed assesment of serum PSA levels in diabetics men age of 50 and overMatherial- Methods: 137 patients age over 50 years ( 67 case, 70 control) admitted to Duzce University School of Medicine outpatients clinic from March 2008 to Novenber 2008 have been included in this study. Case and control groups were divided three groups as their age ( 50-59 years, 60-69 years and >70 years). PSA values were compared between in these age groups. Moreover, case group were divided three groups as their diagnosed diabet time ( 0-5 years, 6-10 years, >10 years) and these group?s PSA values were compared. Patients with BPH, prostatitis and prostate cancer were not inclded in this studyResults: Serum mean PSA values of diabetic patients age of 50-59 years was 0.76 ± 0.35 ng/mL and it was found lower than same age group of non-diabetic patient?s serum PSA values (1.08 ± 0.75 ng/mL) (p0.05Conclusions: We found serum PSA levels sigificiently lower in diabetic groups than non-diabetic groups age of 50-59 years and 60-69 years. We couldn?t find istatically difference between PSA and diagnosed time of diabet. Consequently, prostate cancer risk may be lower in diabet patients than non-diabetics