SIRS ve sepsis hastalarında deksmedetomidin ve propofolün immün sistem üzerine etkileri
Effects of use of dexmedetomidin and propofol on immune system at SIRS and sepsis patients
- Tez No: 236509
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ÖZCENGİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: SIRS, sepsis, deksmedetomidin, propofol, TNF, IL-1, SIRS, sepsis, dexmedetomidin, propofol, TNF, IL-1, IL-6
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: SIRS ve sepsis gelişiminde immün sistem mediyatörlerinin ve sitokinlerin önemi bilinmekte. Çalışmamızda SIRS ve sepsis hastalarında dekmedetomidin ve propofol kullanımının immün sistem üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Fakülte etik kurul onayı alındıktan sonra SIRS ve sepsis tanısı alan 40 hasta çalışma kapsamına alındı. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı; grup I'de deksmedetomidin en az 24 saat süreyle 0,3- 0,7 mg/kg saat infüzyon şeklinde kullanıldı. Grup II'de propofol en az 24 saat süreyle 1-3 mg/kg saat infüzyon şeklinde kullanıldı. Sedasyon başlamadan önce APACHE II değerleri hesaplandı, prokalsitonin, CRP, TNF alfa, IL 1, IL 6, platelet, laktat değerlerine bakıldı. Hastalara ek analjezik ihtiyacı duyulduğu zamanlarda fentanil veya morfin uygulandı. Sedasyon, hastanın klinik durumuna göre, en az 24 saat mutlak olmak üzere, ihtiyacı oldugu sürece uygulandı. Hastalar 2 gün boyunca takip edildi. Hastaların takibinde de APACHE II skoru kullanıldı. APACHE II skoru gün içindeki en kötü değerler kullanılarak hesaplandı. Bunun dışında günlük olarak prokalsitonin, CRP, TNF alfa, IL I, IL6, platelet, laktat takipleri yapıldı. Hastaların 30 günlük mortalite takipleri de yapıldı.Bulgular: Gruplar arasında demografik olarak, APACHE ve glaskow değerleri açısından, sitokin değerleri, akut faz reaktanları, beyaz küre, platelet değerleri, hemodinamik değerler, böbrek fonksiyon parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Bununla birlikte grup I'de IL-6'nın SAB, DAB, MAB ile negatif korelasyonu saptandı. Grup I ve II'de IL-6 ile CRP arasında pozitif korelasyon saptandı.Sonuç: SIRS ve sepsis hastalarında deksmedetomidin ve propofol kullanımı arasında, gruplar arası fark saptanmadı. Grupların içinde sitokin değerlerinin yükselmemiş olması nedeniyle bu ilaçların sitokin artışını inhibe ettiği sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
Aim: Importance of immune system mediators and cytokines in development of SIRS and sepsis is known. We aim to study effects of use of dexmedetomidin and propofol on immune system at SIRS and sepsis patients.Material and Method: After taking approval of Faculty Ethics Committee, 40 patients with SIRS and sepsis have been included in the scope. Patients have randomly been divided into two groups; dexmedetomidin has been used as 0.3-0.7 mg/kg hour infusion at least 24 hours in group I. propofol has been used as 1-3 mg/kg hour infusion at least 24 hours in Group II. APACHE II values have been calculated before the start of sedation; values of procalsitonin, CRP, TNF alpha, IL 1, IL 6, platelet, and lactate have been reviewed. Fentanyl and morphine have been applied to patients when they need supplement analgesic. Sedation has been applied at least absolute 24 hours according to clinical condition of patient as he/she needs. Patients have been monitored during 2 days. APACHE II score have been used in follow-up of patient. APACHE II score has been estimated by using worse values within day. In addition, daily procalsitonin, CRP, TNF alpha, IL 1, IL 6, platelet, and lactate have been followed. Mortality follow-ups of patients have been made during 30 days.Results: there is statistically no significant difference among cytokine values, acute phase reactants, white sphere, platelet values, hemodynamic values and kidney function values in terms of APACHE and glaskow among groups demographically. However, negative correlation of IL-6 with SAB, DAB, and MAB has been detected in Group I. Positive correlation has been detected between IL-6 and CRP in Group I and II.Conclusion: Intergroup difference has not been detected at SIRS and sepsis patients during use of dexmedetomidin and proforol. We have concluded that these drugs have inhibited cytokine increase, since cytokine values do not increase in groups.