Mandibular gömülü üçüncü molar cerrahisi sonrası topikal ozon uygulamasının etkilerinin araştırılması
Evaluation of efects of topical ozone application after mandibular impacted third molar surgery
- Tez No: 236515
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI DELİLBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ozon, mandibular gömülü üçüncü molar cerrahisi, klorheksidin, topikal uygulama, Ozone, mandibular impacted third molar surgery, chlorhexidine, topical application
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Ozon, güçlü oksidasyon özelliğinden dolayı güvenilir bir bakterisit ajan olarak diş hekimliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Gömülü üçüncü molar cerrahisi sonrası profilaktik amaçlı sistemik antibiyotik kullanımına alternatif olarak topikal antibakteriyel uygulamalar gün geçtikçe önem kazanmakta ve araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Ozonun güçlü bakterisit, virüsit ve fungusit etkiye sahip olması profilaktik ajan olarak diş hekimliğinde geniş kullanım alanı bulmasını sağlamıştır. Çalışmamızın amacı; mandibular gömülü üçüncü molar cerrahisi sonrası topikal ozon uygulamasının postoperatif komplikasyonlar üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Bu çalışma, en az bir çekim endikasyonu bulunan tam mukoza veya kemik retansiyonlu alt gömülü üçüncü molara sahip, yaşları 16 ile 41 arasında değişen, 25 kadın 14 erkek toplam 39 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Herhangi bir sistemik hastalığı olan, ilaç ya da operasyonda kullanılacak anestezik maddeye karşı alerji hikayesi bulunan, işlemden önceki 30 gün içerisinde antibiyotik kullanan, işlemden önceki 30 gün içerisinde ve/veya işlem günü operasyon bölgesinde klinik ve radyolojik herhangi bir patoloji veya enfeksiyon bulgusu olan, günde 20 adetten fazla sigara içen hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmaya katılan hastalar ozon, klorheksidin (CHX) ve kontrol grubu olarak 3 gruba ayrıldı. Operasyonu takiben 1. grupta çekim soketine gaz ozon, 2. grupta %0,2' lik CHX solüsyon uygulandı, 3. grupta herhangi bir uygulama yapılmadı. Tüm hastalara postoperatif sadece parasetamol içerikli analjezik tablet verildi. Analjezik dışında herhangi bir sistemik uygulama yapılmadı. Hastalar preoperatif, postoperatif 2. ve 7. günlerde ağrı, sistemik ateş, lenfadenopati (LAP), yara enfeksiyonu ve alveolit parametreleri ile değerlendirildi. Ağrı derecesi ?Dört Nokta Tanımlayıcı Ağrı Skalası? ile postoperatif 6, 12, 24, 48. saatlerde ve 7. günde değerlendirildi. Sonuç olarak, mandibular gömülü üçüncü molar cerrahisi sonrası topikal ozon uygulamasının topikal klorheksidin uygulamasına ve kontrol grubuna göre anlamlı bir etkisi olmadığı saptandı. Ozonun etki mekanizmasına ve oral ve maksillofasiyal cerrahide farklı kullanım alanlarına yönelik araştırmalara gerek olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Ozone is commonly used in dentistry as a reliable bactericidal agent due to its high oxidation ability. Topical antibacterials alternative to sistemic antibiotics after impacted third molar surgery, come into prominence and appeal investigators for their prophylactic use. High bactericidal, virucidal and fungucidal effects of ozone helps it find wide field of application as a prophylactic agent in dentistry. The aim of this study was to evaluate effects of topical ozone application on postoperative complications after mandibular impacted third molar surgery. This study was conducted on 25 female and 14 male patients between ages of 16 and 41 years who had at least one full mucosa or bony retantion mandibular impacted third molar to be extracted. Those who had a sistemic disease, had allergy to any drug or to anesthesic agent that was used in the operation, used antibiotics within 30 days prior to the operation, had clinical or radiological findings of dental pathology or infection within 30 days prior to the operation or/and on the day of operation, smoke more than 20 cigarettes per day, were excluded from the study. Patients were divided into 3 groups; ozone, chlorhexidine (CHX) and control groups. Following operation gas ozone was applied inside the extraction socket in the first group, 0.2% CHX solution was applied in the second group and nothing was applied in the third group. All the patients were only prescribed paracetamol for pain relief postoperatively. Pain, sistemic fever, lymphadenopathy (LAP), wound infection and dry socket parameters were evaluated preoperatively and on the second and seventh days postoperatively. Pain levels were assessed with `4 Point Descriptive Pain Scale? at 6, 12, 24, 48. hours and on the 7. day postoperatively. The results of this study indicated that use of topical gaseous ozone has no specific effect after mandibular impacted third molar surgery compared to chlorhexidine and control groups.We are of the opinion that, further studies are necessary to investigate the action mechanism and different field of application of ozone in oral and maxillofacial surgery.