Erken doğum eyleminde total oksidan seviye, total antioksidan kapasite ve oksidatif stres indeksi
Total oxidant levels, total antioksidant capacity and oxidative stres index in preterm labor
  1. Tez No: 236536
  2. Yazar: HAKAN KALAYCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN BALAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Doğum Eylemi, Total Oksidan Seviye, Total Antioksidan Kapasite, Oksidatif Stres İndeksi, Preterm Labor, Total Oxidant Levels, Total Antioxidant Capacity, Oxidative Stress Index
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Erken doğum eylemi, 20.-37. gebelik haftaları arasında ilerleyici şekilde servikal silinme ve açılmaya yol açan yeterli güçte ve sıklıkta uterin kontraksiyonların varlığıdır. Erken doğum eylemi yüksek bebek mortalite ve morbiditesinin yanında, ekonomiye önemli yük getirmesi nedeniyle doğum kliniklerinde en önemli sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Erken doğum eylemini öngörmek için pek çok belirteç araştırılmıştır. Ancak bugün için kabul edilen bir belirteç mevcut değildir. Erken doğum eylemi patogenezinde inflamasyon temel yolaklardandır. Antioksidan Kapasite, Oksidan Seviye çeşitli hastalıkların patogenezinde önemli rol oynamaktadır. İnflamasyon olmaksızın spontan erken doğum eyleminde oksidatif stresin etkisini araştırmayı amaçladık.Erken doğum eylemi tanısı konulan 31 kişilik hasta grubu (grup I) ve bu gebelik haftaları ile uyumlu 32 kişilik kontrol grubu (grup II) çalışma kapsamında yer aldı. Gruplar arasında Total Antioksidan Kapasite, Total Oksidan Seviye ve Oksidatif Stres İndeksi değerleri yönünden farklılık gözlenmedi (sırasıyla p=0.706, p=0.621, p=0.450).Hasta ve kontrol gruplarında Total Oksidan Seviye, Total Antioksidan Kapasite arasında korelasyon saptandı.Hasta grubunda Total Oksidan Seviye, Total Antioksidan Kapasite arasında orta seviyede kuvvetli pozitif korelasyon vardı (Korelasyon katsayısı r=0.456, p=0.010).Benzer şekilde kontrol grubunda da Total Oksidan Seviye, Total Antioksidan Kapasite arasında orta seviyede kuvvetli pozitif korelasyon vardı (Korelasyon katsayısı r=0.542, p=0.001).?Erken doğum eyleminin taramasında veya erken tanısında? özellikle çevresel faktörlerin ve beslenme özelliklerinin de dikkate alınıp çalışma populasyonunun büyüklüğünün genişletildiği yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Preterm labor is a clinical condition due to adequate and frequent powerful contractions leading to progressive cervical dilation and effacement between 20th and 37th weeks of gestational ages. Preterm labor is the major problem in obstetrical practice due to both the high infant mortality and morbidity and to enormous economical health-care costs. Although many markers have been tested for the prediction of preterm labor, there is no widely accepted marker alone up to date. Inflammation is one of the major pathways in the pathogenesis of preterm labor. The Antioxidant Capacity and Oxidative Stress play important roles in the pathogenesis of various diseases. We aimed to evaluate the effect of oxidative stress in spontan preterm labor without any inflammation.31 women who were diagnosed to have preterm labor (group ?) and 32 women control group (group ??) were added to the study. Between these groups, no statistically difference was found in terms of Total Oxidant Levels, Total Antioxidant Capacity and Oxidative Stress Index (respectively, p=0.621, p=0.706, p=0.450).There is a correlation between Total Oxidant Levels and Total Antioxidant Capacity in both groups.In group ?, there is an intermediate correlation between Total Oxidant Levels and Total Antioxidant Capacity.Similarly in group ??, there is an intermediate correlation between Total Oxidant Levels and Total Antioxidant Capacity.`Screening or prediction of preterm labor` needs new trials with large populations, particularly concerning enviromental and dietary features of the population.