Antiepileptik ilaçların VEP ve P300 üzerine etkileri
Effects of antiepileptic drugs on VEP and P300
- Tez No: 236548
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ÖZKUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Levetirasetam, sodyum valproat, karbamazepin, VEP, P300, Levetiracetam, sodium valproate, carbamazepine, VEP, P300
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
AMAÇBu çalışmanın amacı, son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanan, yeni kuşak antiepileptik ilaçlardan levetirasetamın, bilişsel fonksiyonlar ve görsel işlevler üzerine etkilerini olaya ilişkin uyarılmış potansiyeller ve görsel uyarılmış potansiyeller ile inceleyerek, ilaç kullanmayan sağlıklı insanlar ile karşılaştırmak, ayrıca sık olarak kullanılan sodyum valproat ve karbamazepinle bu yan etkiler arasında fark olup olmadığını araştırmaktır. Çalışma sonunda elde ettiğimiz bilgilerle levetirasetamın, bilişsel ve görsel işlevler üzerine yan etkilerinin olup olmadığını objektif elektrofizyolojik yöntemlerle ortaya koyarak literatüre katkı sağlamayı düşündük.YÖNTEMBu çalışmaya, nöroloji polikliniğine tetkik ve tedavi amacıyla başvuran hastalar arasından karbamazepin, sodyum valproat ve levetrasetam monoterapisi alan 53 hasta ile 20 sağlıklı gönüllüden oluşan kontrol grubu alındı. Bu gruplara görsel uyarılmış potansiyelleri ve olaya ilişkin uyarılmış potansiyelleri çalışıldı. Olaya ilişkin uyarılmış potansiyelleri elde etmek için standart“oddbail paradigmasi”(şaşırtmalı uyaran dizisi) kullanıldı.BULGULARSodyum valproat ve karbamazepin alan hastaların P300 latans ortalama değerleri sırasıyla 362±50.3, 383±51.4 ve kontrol grubu 304±22.7 bulundu. Sodyum valproat ve karbamazepin kullananların P300 latansı, kontrol grubu ile kıyaslandığında uzun olup, istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü (her ikisi için de P0.05). P300 reaksiyon zamanları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ilaç kullanan hastalarda uzun bulundu (P0,05).SONUÇBizim çalışmamız gösterdiki; levetirasetam bilişsel fonksiyonları sodyum valproat ve karbamazepinden daha az bozmakta ve VEP latansını da sodyum valproat ve karbamazepin kadar uzatmamaktadır.
Özet (Çeviri)
AIMThe aim of this study is to investigate the effects of levetiracetam, a new generation antiepileptic drug which is recently being widely used, on cognitive and visual functions by means of auditory event related potential and visual evoked potential, and comparing these effects with non medicine user healthy people and also to investigate if there is any difference between the the side effecets of levetiracetam and frequently used sodium valproate and carbamazepine. With these data we aimed to reveal the effects of levetiracetam on cognitive and visual functions via electrophysiological methods and contribute to the literature.METHODOLOGYFifty three patients those applied to neurology polyclinic and taking carbamazepin, sodium valproate or levetitacetam monotherapy and 20 non drug user healthy volunteers were involved to the study. These groups, visual evoked potential and auditory event related potential were performed. The standart“oddbail paradigmasi”was used for auditory event related potential to obtain.RESULTSP300 latencies were longer in sodium valproate and carbamazepine taking patients compared to control group and it was stastistically significant (for both P0.05). Compared to control group P300 reaction time values were longer in antiepileptic monotherapy taking patients (P0.05).CONCLUSIONThis study showed that, levetiracetam gives less harm to cognitive functions compared to sodium valproat and carbamazepine and also it doesn't extend VEP latencies as much as sodium valproat and carbamazepine.