Diyabetik hastalarda alt ekstremite iskemisinde endovasküler tedavi
Endovascular therapy in ishemia of lower limb in the diabetic patients
- Tez No: 236590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA PARILDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik ayak ülseri. PAH. Perkutan transluminal anjioplasti.Ekstremite kurtarma, Diabetic foot ulcer, PAH, percutaneous transluminal angioplasty, limb salvage
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
AMAÇBu çalısmada diyabetik hastalarda alt ekstremite iskemisinde endovasküler tedavi,sonuçları, yapılan tedavinin hastanın ekstremitesini kurtarma açısından etkinliğininarastırılması amaçlanmıstır.MATERYEL VE METODBu çalısmada EÜTFH girisimsel radyoloji bölümünde 2006-2009 tarihleri arasında,klodikasyo ve KB? nedeniyle alt ekstremite arterlerine endovasküler tedavi uygulanandiyabetik 42 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Endovasküler tedavi sonrası hastalarklinik bulguları ve RDUS ile takip edildi. Restenoz saptanan olgulara tekrar endovaskülertedavi uygulandı.BULGULARÇalısmaya alt ekstremite arterlerine endovasküler tedavi uygulanan 7''si kadın,35'ierkek olmak üzere toplam 42 diyabetik hasta kabul edildi. Toplam 42 hastaya 60 girisimyapılmıstır. Hastaların 19'unde aortailiak, 24'ünda femorapopliteal ve 17'sinde krural bölgelezyonlarına anjioplasti gerçeklestirilmis, 23 lezyona stent implantasyonu uygulanmıstır.?slem sonrasında komplikasyon görülmedi. Hastaların yarısı intermittan klodikasyo diğeryarısı KB? klinik evresindeydi. Takip süresince klodikasyosu olan hastaların ekstremitelerikorundu. KBİ olan hastaların 3'ünde diz altı ampütasyon, 6 hastada minor ampütasyongerçeklemistir. (2 hastada transmetatarsal ampütasyon, 4 hastada parmak ampütasyonu) Takipsüresinde ekstremite kurtarma (limb salvage) oranımız %93'dür.SONUÇSonuç olarak düsük restenoz, komplikasyon ve mortalite oranları ile gerektiğindetekrarlanabilir olması ve yüksek klinik basarı oranları ile endovasküler tedavi diyabetikhastalarda alt ekstremite revaskülarizasyonunda tercih edilmesi gereken ilk seçenek olmalıdır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVEThe current study aimed at investigating endovascular therapy, its outcomes and efficiency ofthe treatment in salvaging lower limb of the patient in ishemia of lower limb in the diabeticpatients.MATERIALS AND METHODIn the present study, 42 diabetic patients were evaluated retrospectively who receivedendovascular therapy in their arteries of lower limb for claudiacatio and KBI in division ofinterventional radiology of hospital of medical school of Ege University between 2006 and2009. Following endovascular therapy, the patients were followed with their clinical findingsand RDUS. Endovascular re-therapy was applied to those patients with re-stenosis.FINDINGSA total of 42 patients receiving endovascular therapy in their arteries of lower libm, whose 7were female and 35 were male, were recruited in the present study. These 42 patientsunderwent a total of 60 interventions. Nineteen of the patients underwent aorto-iliacangioplasty whereas 24 of them underwent femoropopliteal and 17 crural angioplasty andstent was implanted in 23 lesions. No complications developed following the procedures. Halfof the patients was in stage of intermittent claudicatio and the other half of them was in thestage of clinical KBI. During the follow-up period, lower extremities of the patients withclaudicatio were spared. Three of the patients with KBI underwent below-knee amputationand 6 of them underwent minor amputations (transmetatarsal amputation in 2, toe amputationin 4). Rate of limb salvage was 93% during the follow-up period.CONCLUSIONIn conclusion, endovascular therapy should be the first option to be preferred in lower limbrevascularization in diabetic patients with lower rates of re-stenosis, complication andmortality and high rates of success as well as the fact that it is repeatable when necessary.