Diabetik retinopatisi olmayan tip 1 ve tip 2 diabetes mellituslu hastalarda OCT ile makuler kalınlık ve retina sinir lifi tabakası ölçümleri
Macular thickness and retinal nerve fiber thickness measurements with OCT in type 1 and type 2 diabetes mellitus patients without retinopathy
- Tez No: 236592
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE MENTEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Retinal Kalınlık, Retina Sinir Lifi Tabakası Kalınlığı, OKT, Retinal Thickness, Retinal Nevre Fiber Layer Thickness, OCT
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: DR'si olmayan Tip 1 ve Tip 2 DM'li hastalarda OKT ile MK ve RSLT kalınlığını değerlendirmek ve bu değerleri kontrol grubunda elde edilen değerler ile karşılaştırmak.Materyal Metod: Çalışmaya 50 Tip 1 ve 50 Tip 2 DM'li hasta ile DM'si olmayan 50 gönüllü dahil edildi. Tüm hastaların ve gönüllülerin herbir gözünde BCVA belirlenerek, ayrıntılı ön ve arka segment muayeneleri yapıldı, göz içi basınçları kaydedildi. Tüm hastaların ve gönüllülerin her bir gözüne OKT ile hızlı MK ve MK taramaları yapıldı. Retinal thickness/volume protokolü ile santral 1 mm alandaki RK ve TMV otomatik olarak ölçüldü.Gruplar arasındaki karşılaştırma santral 1 mm alandaki horizontal tarama değerlerine ve TMV değerlerine göre yapıldı. RSLT ölçümünde RNFL Thickness Average metodu kullanıldı ve 25 tip 1, 25 tip 2 DM'li hasta ile 25 gönüllünün 50'şer gözünde RSLT kalınlığı temporal, nazal, superior ve inferior kadranlarda ölçüldü.Bulgular: Santral 1 mm'lik alandaki RK Tip 1 DM grubunda 186.02 ± 30.138 µ (112-272), Tip 2 DM grubunda 195.92 ± 25,445 µ (118-274) iken, kontrol grubunda 195.92 ± 28.824 µ (136-295) idi. Gruplar arasında karşılaştırma yapıldığında,Tip 1 DM grubunda RK ortalaması diğer 2 gruba göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (p=0.017). TMV değerleri ise, Tip 1 DM grubunda 6.811 ± 0.5740 mm³ (3.5-7.9), Tip 2 DM grubunda 6.857 ± 0.5120 mm³ (4.9-9.2), kontrol grubunda 7.027 ± 0.6501 mm³ (5-10) idi. Gruplar arasında karşılaştırma yapıldığında, Tip 1DM grubundaki TMV değeri kontrol grubuna ve Tip 2 DM grubuna göre daha düşük bulundu. Tip 1 DM grubu ile kontrol grubu arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.023). RSLT kalınlığı ise nazal kadranda Tip 1 DM grubunda 77.72 ± 14.43 µm (48-125), Tip 2 DM grubunda 68.08 ± 15.72 µm (42-108) iken, kontrol grubunda 73.74 ± 25.25 µm (38-194) idi. Gruplar arası karşılaştırma yapıldığında Tip 1 ile Tip 2 DM arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. (p=0.043).Sonuç: DR'si olmayan Tip 1 DM'li grupta horizontal kadranda RK değeri, kontrol grubu ve Tip 2 DM'li gruba göre daha düşük saptanmış, gruplar arası karşılaştırma yapıldığında Tip 1 DM'li grupta RK değeri heriki gruba göre istatistisel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Gruplar arasında TMV açısından karşılaştırma yapıldığında ise; Tip 1 DM'li hasta grubu ile kontrol grubu arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. DR'si olmayan Tip 2 DM'li hastalarda ise tüm kadranlarda ve ortalama RSLT'de kontrol grubuna göre incelme olduğu, gruplar arası karşılaştırma yapıldığında, bu incelmenin sadece nazal kadranda Tip 1 DM'li hastalar ile Tip 2 DM'li hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate macular thickness and retinal nevre fiber thickness measurements with OCT in type 1 and type 2 diabetes mellitus patients without retinopathy and to compare these results with normal group.Materials and Methods: Fifty type 1 and 50 type 2 diabetes mellitus patients without retinopathy and 50 volunteers without diabetes mellitus were enrolled in this study.BCVA of all patiens and all volunteers were determined and detailed anterior and posterior segment examinations were done. Intraocular pressures were evaluated using Goldman aplanation tonometer. Each eye of patiens and normal group vere scanned with OCT using fast macular thickness and macular thickness protochols. Retinal thickness (RT) and total macular volum (TMV) were calculated automatically in central 1 mm area using retinal thickness/volume protochol. Groups were compared to each other according to horisontal scannings in central 1 mm area and TMV measurements. Retinal nevre fiber layer (RNFL) thickness measurements of 50 eyes of each 25 type 1, 25 type 2 and 25 volunteers were done using RNFL Thickness Average method and evaluated in superior, temporal, nasal and inferior areas.Results: RT was 186.02 ± 30.138 µ (112-272) in type 1 DM patiens, 195.92 ± 25,445 µ (118-274) in type 2 DM patients and 195.92 ± 28.824 µ (136-295) in normal group in central 1 mm area. Retinal thickness average was found significantly lower in type 1 DM patiens according to other 2 groups (p=0.017). TMV was 6.811 ± 0.5740 mm³ (3.5-7.9) in type 1 DM patients, 6.857 ± 0.5120 mm³ (4.9-9.2) in type 2 DM patients and 7.027 ± 0.6501 mm³ (5-10) in normal group. TMV was lower than type 2 DM patients and control group and difference between type 1 DM patients and control group was significantly important (p=0.023). RNFL thickness was 77.72 ± 14.43 µm (48-125) in type 1 DM patients, 68.08 ± 15.72 µm (42-108) in type 2 DM patients and 73.74 ± 25.25 µm (38-194) in control group in nasal area. Difference between type 1 DM patients and type 2 DM patients in nasal area was found significantly important (p=0.043).Conclusion: RT measurements in horisontal area were significantly lower in type 1 DM patients without retinopathy than type 2 DM patients without retinopathy and control group. TMV difference between type 2 DM patients and control group was significantly important. RNFL thickness was less than the other 2 groups in all areas and average values in type 2 DM patients, but only the values in nasal area were significantly important between in type 2 and type 1 DM patients.