Tek uçlu depresyon tanısıyla Elektrokonvulzif Terapi almış hastalarda Oksidatif Metabolizma
oxidative metabolism in Unipolar depressive patients treated with Electroconvulsive Therapy
  1. Tez No: 236602
  2. Yazar: ÖZLEM AYBASTI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ALTINDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Unipolar Depresyon, Elektro Konvülzif Terapi, Oksidatif Stres, Toplam Antioksidan Seviye, Toplam Oksidan Seviye, Unipolar Depression, Electroconvulsive Therapy Oxidative Stress, Total Antioxidant Status, Total Oxidant Status
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Unipolar Depresyon (UD), mani ya da hipomani olmadan bir ve ya birden fazla majör depresif epizod ile karakterize bir psikiyatrik bozukluktur. UD'nun kesin nedenleri henüz bilinmemekle birlikte nörokimyasal ve nöroanatomik bozuklukların yanı sıra, genetik etmenler ve çevresel etmenler de tartışılmaktadır. Medikal tedaviye dirençli UD'da, özkıyım içerikli olgularda, psikotik belirtili UD'da etkin bir tedavi olarak Elektro Konvulzif Tedavi (EKT) kullanılmaktadır. Biz bu çalışmada UD'da EKT uygulamasının oksidatif metabolizmaya olan etkisini incelemeyi amaçladık.Çalışmaya dâhil edilen olgulardan ve sağlıklı kontrollerden usulüne uygun olarak alınan serum örneklerinde toplam antioksidan seviyesi (TAS), toplam oksidan seviyesi (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ), Mega Tıp Laboratuarı'nda çalışıldı.EKT uygulaması öncesi hasta grubunda antioksidan seviye kontrol grubuna kıyasla daha düşük bulunmuştur. Hasta grubunda EKT uygulaması sonrası antioksidan seviye EKT öncesine göre anlamlı düzeyde artmıştır. EKT uygulaması sonrası antioksidan seviye kontrol grubu ile kıyaslandığında anlamlı farklılık kalmamıştır. Bu bulgular EKT'nin UD hastalarında antioksidan seviye artışına neden olduğunu düşündürtmektedir. Oksidan seviye ve OSİ açısından hasta (EKT öncesi ve sonrası) ve kontrol grupları arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Unipolar depression (UD) is a psychiatric disorder, characterized with one or more major depressive episode without mania or hipomania. As the definitive causes of UD have not yet been understood, neurochemical, neuroanatomical disorders with genetic and environmental factors are discussed. Suicide implicated, drug resistant and psychotic UD cases are treated effectively with electroconvulsive therapy (ECT). We aimed to study the effect of ECT on oxidative metabolism in patients with UD.Blood is taken from UD patients and control individuals. Serum samples were collected with proper technique. In these samples Total Antioxidant Status (TAS), Total Oxidant Status (TOS) levels were measured in Mega Medical Laboratory. Oxidative Stress Index (OSI) levels were calculated.In patient group TAS levels were lower than control group before ECT. In patient group TAS levels were significantly higher as compared before and after ECT. As compared TAS in patients after ECT and in control individuals no significant difference were found. These findings show that ECT may increase TAS levels in UD patients. No significant differences were found in TOS levels and OSI between patient and control groups before and after ECT.