Çocuklarda pnömokok enfeksiyonlarında enfeksiyonlarında üriner antijen tarama testinin tanı koymadaki yeri
Urinary antigen detection test in the diognosis of pnemococcal infections
- Tez No: 236606
- Danışmanlar: PROF. DR. FADIL VARDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: S. pneumoniae, üriner antijen, çocuk, pnömokokalenfeksiyon, S. pneumoniae, urinary antigen, children, pneumococcal infections
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
S. pneumoniae çocukluk çağındaki menenjit, bakteriyemi, pnömoni ve otitlerinen önemli nedenidir. Pnömokokkal enfeksiyonların tanısı halen problemdir. BinaxNOW, idrarda S. pneumoniae C- polisakkarit antijenini tarayan bir hızlıimmunkromotografik testtir (?KT).Biz çalısmamızda, çocuklardaki pnömokok enfeksiyonlarının tanısında ?KT inkullanılabilirliğini arastırdık. Çalısmamıza 50 sağlıklı çocuk (kontrol grubu) ile sepsis,pnömoni, otit ve menenjit tanılı 50 çocuk (hasta grubu) alındı. Tüm olgulardan idrarörnekleri ve nasofaringeal kültürler elde edildi. Ayrıca hasta grubunda uygun olanolgulardan kan, transtrekeal aspirat, idrar ve BOS örnekleri alındı.Kontrol grubunda 7/50 olguda ve hasta grubunda da 10/50 olguda ürinerantijen pozitifliği bulduk. Nazofarinkslerinde S. pneumoniae tasıyan 3 çocuktan (1kontrol grubunda, 2 hasta grubunda) hepsinde pozitif IKT vardı. Biz 1 kan kültüründe,2 BOS kültüründe olmak üzere 3 olguda pnömokok saptadık. Hepsinde ?KT pozitifti.Antimikrobial tedavinin, asılamanın ve akut faz reaktan düzeylerinin üriner antijentarama testi üzerine etkisi yoktu.Biz, çocuklardaki pnömokoksik enfeksiyonların tanısında yüksek tasıyıcılıkoranlarının yanlıs pozitifliğe neden olması nedeniyle bu testin kullanılabilir olmadığısonucuna vardık. Bu test, sadece diğer geleneksel mikrobiyolojik yöntemlerle birliktedestekleyici yöntem olarak denenebilir.
Özet (Çeviri)
S. pneumoniae is a leading cause of menengitis, bacteriemia, pneumonia andotitis media in childhood. Diagnosis of pneumococcal infections still remainsproblematic. Binax NOW is a rapid immunchromatograpic test (ICT) that detects S.pneumoniae C- polysaccharide antigen in urine.We evaluated the usefulness of ICT in the diagnosis of pneumoccocalinfection in children in our study. 50 healthy children (control group) and 50 childrenwith sepsis, pneumoniae, otitis and menengitis (patient group) enrolled in our study.Urine samples and nasopharyngeal cultures were obtained from all cases. Blood,transtracheal aspirate, urine and CSF cultures were also taken from the patient groupwhom are available.We found urinary antigen positivity in 7/ 50 of the control group and 10/ 50 ofthe patient group. All of the 3 children (1 in control group, 2 in patient group) whocarried S. pneumoniae in their nasopharynx, had positive ICT. We detectedpneumococcus in 1 blood culture and 2 CSF culture of 3 patients. ICT was positive inall of them. There was no effect of antimicrobial treatment, vaccination and acutephase reactant levels on urinary antigen detection test.We concluded that this test is not useful in diagnosis of pneumococcalinfections in children as high carriage rates cause false positivity. This test can onlybe tried as a supplementery method with other conventional microbiological tests.