Parvovirus b19, epstein-barr virus, herpes simplex virus ve chlamydia trachomatis' in romatoid artrit etyolojisindeki yeri
Role of parvovirus b19, epstein-barr virus, herpes simplex virus and chlamydia trachomatis in rheumatoid arthritis etiology.
- Tez No: 236610
- Danışmanlar: PROF. DR. TERCAN US
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Parvovirus B19, EBV, HSV, C. trachomatis, Parvovirus B19, EBV, HSV, C. trachomatis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Romatoid artrit; etyolojisi tam olarak bilinmeyen, sistemik, otoimmün bir hastalıktır. RA etyopatogenezinde çeşitli faktörlerin rolü olduğu düşünülmektedir. Bazı enfeksiyon etkenlerinin de RA'yı tetiklediği sanılmaktadır. Bu çalışmada olası etkenlerden Parvovirus B19, EBV, HSV ve C.trachomatis' in RA etyolojisindeki rolünün araştırılması amaçlanmıştır. ACR tanı kriterlerine göre kesin tanısı konmuş 87 RA hastası, 50 SLE hastası ve 50 kişilik sağlıklı kontrol grubu çalışmaya alınmıştır. Gruplardan alınan serum örneklerinde Parvovirus B19, EBV, HSV-1, HSV-2, C.trachomatis seropozitifliği ELISA yöntemi ile, genom varlığı ve yükü Real-Time PCR yöntemi ile araştırılmıştır. RA hastalarının yaş ortalaması 53,32±12,68'di. RA grubu yaş ortalaması SLE ve sağlıklı kontrol grubundan istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı yüksek bulundu (p0,05). RA grubunun RF ve CRP pozitifliği hem SLE hem de sağlıklı kontrol grubundan ileri düzeyde anlamlı yüksek bulundu (p0,05). Gruplar arasında Parvovirus B19 IgM pozitifliğine göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). RA grubu Parvovirus B19 IgG pozitifliği ile diğer gruplar arasında anlamlı fark tespit edilmedi (p>0,05). SLE grubu Parvovirus B19 IgG pozitifliği sağlıklı kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p0,05). SLE grubunda EBV EA-D IgG pozitifliği RA grubundan ileri düzeyde (p0,05). RA, SLE ve sağlıklı kontrol grupları arasında HSV-1 IgM, HSV-1 IgG, HSV-2 IgM ve HSV-2 IgG pozitifliğine göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). RA, SLE ve sağlıklı kontrol grupları arasında C.trachomatis IgM pozitifliğine göre istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0,05). SLE grubunda C.trachomatis IgG pozitifliği RA grubundan anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p0,05). RA, SLE ve sağlıklı kontrol gruplarının tümünde Parvovirus B19, EBV, HSV, C.trachomatis genom varlığı negatif bulundu. Sonuç olarak, Parvovirus B19, EBV, HSV-1, HSV-2 ve C. trachomatis ile RA etyolojisi arasında ilişki bulunduğu gösterilememiştir. Bu konuda daha geniş kapsamlı yeni araştırmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Rheumatoid arthritis is a systemic autoimmune disease that etiology is unknown exactly. It is thought that there are various factors playing a role in the etiopathogenesis of RA. Some infectious agents are also thought to trigger RA. In this study, it is aimed to investigate the role of some possible factors such as Parvovirus B19, EBV, HSV and C.trachomatis in RA etiopathogenesis. Eighty-seven RA patients diagnosed definitely according to the ACR diagnostic criteria, 50 SLE patients and 50 healthy controls were included in the study. Parvovirus B19, EBV, HSV-1, HSV-2, C.trachomatis seropositivity was investigated by ELISA method, and genome presence and load was investigated by Real-Time PCR method in serum samples of the groups. Mean age of RA patients was 53,32±12,68. Mean age of RA group was found statistically significantly higher at a high-level than the mean age of SLE and healthy control groups (p 0.05). RF and CRP positivity of the RA group was significantly higher at a high-level than SLE and healthy control group (p 0.05). There was no statistically significant difference between groups according to the positivity of Parvovirus B19 IgM (p> 0.05). Parvovirus B19 IgG positivity of RA group was not different from other groups (p> 0.05). Parvovirus B19 IgG positivity of SLE group was found significantly higher than healthy control group (p 0.05). EBV EA-D IgG positivity of SLE group was found significantly higher at a high-level than RA group (p 0.05). HSV-1 IgM, HSV-1 IgG, HSV-2 IgM and HSV-2 IgG positivity were not significantly different between RA, SLE and healthy control groups (p>0,05). C.trachomatis IgM positivity was not significantly different between RA, SLE and healthy control groups (p>0.05). C.trachomatis IgG positivity of SLE group was found significantly higher than RA group (p 0.05). All of the Parvovirus B19, EBV, HSV, C.trachomatis genomes were negative in RA, SLE and healthy control groups. In conclusion, we could not show any relationship between RA etiology and Parvovirus B19, EBV, HSV-1, HSV-2 and C. trachomatis. Further investigations are needed to be done about this subject.