Bandırma (Çoban et) Mezbahasında kesilen hayvanlarda endoparaziter fauna tespiti
Determination of endoparasitic fauna of the animals slaughtered in the Bandırma (Çoban Et) Abottoire
- Tez No: 236672
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR DEĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Veteriner Hekimliği, Parasitology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bandırma, Sığır, Koyun, Keçi, Endoparazit, Cattle, Sheep, Goats, Endoparasites, Bandırma
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışma 01.01.2007 - 31.12.2007 tarihleri arasında Bandırma (Çoban Et) mezbahasına kesim için getirilen hayvanlarda (sığır, koyun ve keçi) endoparaziter faunanın tespit edilmesi amacıyla yapıldı. Muayene edilen 400 baş sığırın % 56.25, 1250 baş koyunun % 77.04 ve 850 baş keçinin % 79.41'inde endoparazitler tespit edildi. Sığırlarda tespit edilen parazitler; Trichostrongylidae spp.'i % 59.5, F.hepatica % 10.75, D.dendriticum % 18,25 C.hydatid % 8.25, Paramphistomum spp.'i % 9.5, Sarcocystis spp.'i % 1.5, Metastrongylidae spp.'i % 10.75, Gangylonema % 1.5, Anoplocephalidae spp.'i % 2, koyunlarda tespit edilen parazitler; Trichostrongylidae spp.'i % 68.6, F.hepatica % 42.4, C.tenuicollis % 38, D.dendriticum % 9.04, C.hydatid % 36.4, Paramphistomum spp.'i % 49.68, Sarcocystis spp.'i % 27.36, Metastrongylidae spp.'i % 50.4, Gangylonema % 34.56, Anoplocephalidae spp.'i % 58, keçilerde tespit edilen parazitler; Trichostrongylidae spp.'i % 83.2, F.hepatica % 13.8, C.tenuicollis % 30.1, D.dendriticum % 6.5, C.hydatid % 43.5, Paramphistomum spp.'i % 6.2, Sarcocystis spp.'i % 65.5, Metastrongylidae spp.'i % 44.7, Gangylonema % 10.9, Anoplocephalidae spp.'i % 45.2 olmak üzere yukarıda belirtilen endoparazit türlerinden meydana gelmektedir. Bu çalışmanın sonuçları dikkate alındığında Bandırma ve yöresinde trichostrongylosis'in önemli bir problem olduğu görülmektedir. Bununla beraber distamatozis ve hydatidosis'inde önem arzeden paraziter hastalıklar olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
This study was performed between01.01.2007 - 31.12.2007 of the Bandırma (Çoban Et) Abottoire in the animals (cattle, sheep and goats) brought for slaughter for to determine endoparasites fauna. In the examined in 400 cattle 56.25 %, in 1250 sheep 77.04 %, in 850 goats 79.41 % endoparasite were determined. Parasites determined from catle were; Trichostrongylidae spp. in 59.5 %, F.hepatica in 10.75 %, D.dendriticum in 18.25 %, C.hydatid in 8.25 %, Paramphistomum spp. in 9.5 %, Sarcocystis spp. in 1.5 %, Metastrongylidae spp. in 10.75 %, Gangylonema in 1.5 %, Anoplocephalidae spp. in 2 %. Parasites determined from sheep were; Trichostrongylidae spp. in 69.6 %, F.hepatica in 42.4 %, C.tenuicollis in 38 %, D.dendriticum in 9.04 %, C.hydatid in 36.4 %, Paramphistomum spp. İn 49.68 %, Sarcocystis spp. 27.36 %, Metastrongylidae spp. in 50.4 %, Gangylonema in 34.56 %, Anoplocephalidae spp. in 58 %. Parasites determined from goats were Trichostrongylidae spp. in 83.2 %, F.hepatica in 13.8 %, C.tenuicollis in 30.1 %, D.dendriticum in 65 %, C.hydatid in 43.5 %, Paramphistomum spp. in 6.2 %, Sarcocystis spp. 65.5 %, Metastrongylidae spp. in 44.7 %, Gangylonema in 10.9 %, Anoplocephalidae spp. in 45.2 %. When these findings taken into consideration, Trichostrongylosis can be seen as an importent problem in the region of Bandırma. Furhermore, distomatosis and hydatidosis also important parasites diseases in this region.