Mide kanserli hastalarda tedavi öncesi ve sonrası bazı vitamin, antioksidan ve ağır metal düzeyleri
The levels of vitamins, antioxidants and heavy metals of stomach cancer patients before and after treatment
- Tez No: 236690
- Danışmanlar: PROF.DR. NİHAT MERT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antioksidantlar, İnsan, Mide kanseri, Mineraller, Vitaminler, Ağır metal, Antioxidants, Human, Stomach cancer, Minerals, Vitamins, Heavy metal
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
İnsan hayatını tehdit eden hastalıkların en önemlisi olan mide kanseri, farklı etiyolojisi olup antioksidan sistem, mineral madde ve vitamin düzeylerini etkilemektedir. Bu amaçla Y.Y.Ü. Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Onkoloji Kliğine gelen ve mide kanseri tanısı konmuş kişilerde çalışma yapıldı. 30 sağlıklı kontrol, 32 erkek 15 kadından oluşan 47 mide adenokarsinom tanısı konmuş hasta, toplam 77 kişi çalışma materyali olarak seçildi. Kontrollerden kanserli olanların tedavi öncesinde, kemoterapiyi takiben alınan kan örneklerinde detaylı biyokimyasal analizler yapıldı. Serum ve tüm kanda tekniğine uygun olarak Mg, Fe, Zn, Cu, Cd, Pb, Ca, Co element analizleri ile seruloplazmin, GSH-Px, SOD, retinol asetat, ?-tokoferol düzeyleri herbir birey için ölçüldü. Grupların ortalamaları ve farklılıkları hesaplandı. Mg (p?0.001), Fe (p?0.05), Ca (p?0.01) düzeylerinde önemli değişim gösterirken incelenen diğer parametrelerde gruplar arası farklılık olmasına rağmen istatistiksel önem saptanmadı. Seruloplazmin, GSH-Px düzeyleri kanserli, tedavi öncesi grupta kontrollere göre önemli düzeyde azalmış (p?0.0001) olarak bulunurken, SOD, retinol asetat (p?0.07)ve ?- tokoferol (p?0.05) düzeyleri kanserli bireylerde tedavi öncesinde artmış olarak saptandı. Sonuç olarak mide kanserinde gerek element, vitamin ve gerekse antioksidan enzim düzeylerinde değişimler saptanmış olup, özellikle Cisplatin uygulanmasını takiben serum Mg düşüşü, ayrıca seruloplazmin azalması, SOD aktivite yükselmesi dikkati çeker niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Stomach cancer is one of the most important disease threaten human life, has different aethiology and prognosis and effect the vitamin, antioxidant and mineral compound in body. This study has been done on the patient had diagnozed as stomach cancer in Y.Y.U. Faculty of Medicine Research Hospital Oncology Clinics. 30 healthy control, 32 male and 15 female total 47 patient with stomach adenonocarcinoma, totally 77 subject, were used as research materials. Blood samples were taken from all patients before and after chemotherapy and from controls. Detailed biochemical analysis were done. Mg, Fe, Zn, Cu, Cd, Pb, Ca, Co, amount and ceruloplasmin, GSH-Px, SOD activity retinol acetate and ?-tocopherol levels were determined in blood or sera according to the analytical procedure. Avarese values and differences between three groups were estimated statistical importances were found in Mg (p?0.001), Fe (p?0.05), Ca (p?0.01) differences. All other parameters had shown increases or decreases but no statistical importance were dedected. Ceruloplasmin (p?0.0001) and GSH-Px levels were decreased in untreated groups compared to controls, but SOD, retinol acetate (p?0.07) and ?-tocopherol (p?0.05) levels were increased in patients with stomach cancer, before chemotherapy. As conclusion, differences between blood element vitamin and antioxidant levels were estimated between controls and patients with stomach cancer before and after treatment. Especially serum Mg level decreases were found after cisplatin application, serum ceruloplasmin level decreases and SOD activity increases were determined. Here, It was presented a significant laboratory data for clinician to evaluate stomach cancer and to see benefits chemotherapotic application.