Meningomyeloselli çocuğa sahip ebeveynlerin stresle baş etme durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of coping with stress conditions of the parents of children with meningomyelocele
  1. Tez No: 236742
  2. Yazar: PERİHAN YAMAK ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZERRİN ÇİĞDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Meningomyelosel, stresle başa çıkma yöntemleri, çocuk, aile, Meningomyelocele, methods for coping with stres, child, family
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Araştırma ?Meningomyeloselli Çocuğa Sahip Ebeveynlerin Stresle Baş EtmeDurumlarının Değerlendirilmesi? amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir çalışmaolarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Vakıf Gureba Eğitim ve AraştırmaHastanesi Beyin Cerrahi Servisinde Ocak 2000-Ekim 2008 tarihleri arasındaMeningomyelosel (MMC) tanısı ile tedavi olan çocuklar ve anne-babaları,örneklemini ise vaka seçim kriterlerine uyan 112 anne-baba oluşturmaktadır. Veritoplama aracı olarak; ?Anne-baba ve Çocuğa Yönelik Anket Formu? ve ?Kronik BirHastaya Bakmakla Yükümlü Olanların Baş Etme Yöntemleri Ölçeği (KBEYÖ)?kullanılmıştır. Verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, parametrik venon parametrik yöntemler kullanılmıştır. Çalışma da, MMC olan çocuk annebabalarınınkullandıkları baş etme yöntemlerinin sırasıyla; ?problemi çözmeyeyönelik?, ?olayların alternatifini algılamaya yönelik? ve ?stres belirtilerini azaltmayayönelik? yöntemler olduğu bulunmuştur. Stres belirtilerini azaltmaya yönelik başetme yöntemi puan ortalamaları, kakasını kaçıran çocuk anne-babalarında; problemiçözmeye yönelik baş etme yöntemi puan ortalamaları, çocuğu fizik tedaviye gidenanne-babalarda, hastalık sonrası aile içi ilişkilerinde oluşan en önemli değişiklikdurumunda ve çocukla ilgili sorumluluğu eş ile eşit oranda paylaşan anne-babalardave her iki baş etme yöntemi puan ortalamaları da, ayaklarda hissizlik olan çocukanne-babalarında anlamlı düzeyde yüksek olarak saptanmıştır.Bu sonuçlara varılarak, anne-babaların çocukları için hizmet aldıklarıbirimlerde, hemşirenin de içinde bulunduğu ve stresle baş etme konusunda eğitimalmış uzman kişiler tarafından uygulamalı olarak eğitim almaları gerektiği sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The investigation was planned as a descriptive and relation researching study for?Evaluation of the Coping with Stress Conditions of the Parents of Children withMeningomyelocele?. The investigation included the children, who were treated withthe diagnosis of Meningomyelocele (MMC) between January 2000 ? October 2008in the Brain Surgery Department of Vakıf Gureba Education and InvestigationHospital, as well as there parents, and the sample group included 112 parents, whowere suitable to the case criterions of selection. ?The Survey Form Oriented toParents and Children? and the ?The Carer?s Assessment of Managing Index? scale(KBEYÖ)? were used as data collection means. In the analysis done; descriptivestatistical methods, parametric and non-parametric methods were used. In the study,the methods of coping with stress used by the parents of children with MMC, werefound to be respectively as following; ?inclined to solve the sorun?, ?inclined toperceive the alternatives of the events? and ?inclined to diminish the symptoms ofstress?. The average point ratings of the method inclined towards diminishing theindications of stress were determined to be of a significantly high level in the parentsof the children, who can?t control their excrements; the average point ratings of themethod of coping with soruns solution, whose children go to a physical therapy, inthe most important change condition created in the relationship between the membersof a family after an illness and in the parents, who share the responsibility, concernedwith the children, in the equal rate as the other parent and the points average ratingsthat of both methods in the parents of the children, who had got feet numbness.In accordance with the results, gained after the above mentionedinvestigations, it was determined, that the parents had to be practically trained bycompetent persons and specialists, including nurses, for coping with stress in thedepartments of their children treatment.