Evaluation of periodontal status of ectopic canines after orthodontic treatment
Ektopik pozisyonda bulunan üst kaninlerin ortodontik tedavi sonrasında periodontal sağlıklarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 236783
  2. Yazar: AYŞEGÜL DALKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHU ACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Palatinalde gömük kanin, bukkalde ektopik kanin, kapalı teknik, periodontal sağlık, açık teknik, Palatally impacted canine, buccaly ectopic canine, closed approach, periodontal health, open approach
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmamızın amacı palatinalde gömük veya bukkalde ektopik pozisyonda bulunan kaninlerin ortodontik tedavileri sonrasında periodontal dokularının sağlıklarını değerlendirmektir.Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı ve Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı arşivlerindeki hastalardan, tedavi başında tek taraflı palatinalde gömük kanini olan 15 hasta ve yine tedavi başında tek taraflı bukkalde ektopik pozisyonda kanini olan 15 hasta yani toplam 30 hasta belirlenmiştir. Bütün bu hastaların sabit ortodontik tedavileri bitmiştir.Birinci grup hastaların palatinaldeki gömük kaninleri Marmara Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi Cerrahi Anabilim Dalı'nda kapalı teknikle ve çok az kemik kaldırılarak açığa çıkartılmıştır. Ataşmanlar gömük kaninlere cerrahi işlem sırasında yapıştırılmıştır.İkinci grup hastalarda yani üst kaninin bukkalde ektopik pozisyonda olduğu vakalarda, tedavi ile bu dişlerin hizalanması geleneksel ortodontik tekniklerle yapılmıştır.Klinik verilerin toplanması için her iki gruptaki hastalar kliniğe tekrar çağrılmış ve periodontal durumları klinik ve radyografik olarak değerlendirilmiştir. Her iki grupta da diğer taraftaki normal yerinde bulunan kanin kontrol diş olarak hizmet etmiştir.Sonuç olarak,1)Palatinal'de gömük kaninlerin kontrol grubu ile kıyaslandıklarında cep derinlikleri, dişeti seviyeleri, vitalite değerleri artmış ve kemik seviyeleri azalmıştır.2)Bukkal'deki ektopik kaninlerin kontrol grubu ile kıyaslandıklarında plak indeksleri, dişeti kanama indeksleri, cep derinlikleri, dişeti seviyeleri, klinik kron boyları, vitalite değerleri artmış; dişeti genişlikleri azalmıştır.3)Bukkal ektopik kaninler, palatinal gömük kaninlerle kıyaslandıklarında vitalite değerleri azalmış ve kemik seviyeleri artmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to evaluate the periodontal health of palatally impacted or buccaly ectopic maxillary canines after their alignment in dental archFrom the archive files of the Department of Orthodontics in the Dental Faculty of Marmara University and Dental Faculty of Yeditepe University, 15 patients were identified who had unilateral palatally impacted canines and 15 patients who had unilateral buccally ectopic canines at the beginning of their orthodontic treatment. All of these patients had completed their fixed orthodontic treatmentIn the first group of patients palatally impacted canines had been exposed using a close approach (CA) technique with minimal bone removal in the Department of Dental Surgery of Marmara University and Yeditepe University. Attachments had been bonded to the impacted canines at the time of surgical exposureIn the second group of patients who had buccaly ectopic maxillary canines, orthodontic treatment for alignment of these teeth were completed by conventional orthodontic techniquesThe collection of clinical data was made by recalling the patients in both groups to the clinic, to evaluate their periodontal status clinically and radiographically. In both groups, the contralateral normally placed canines served as controlAs a result;1)Palatally impacted canines had greater pocket depths, higher gingival levels, higher electric pulp testing scores and reduced bone levels compared to their contralaterals.2)Buccaly ectopic canines had increased plaque index, increased gingival bleeding index, greater pocket depths, reduced attached gingival width, higher gingival levels, increased clinical crown lengths and higher electric pulp testing scores compared to their contralaterals.3)Buccaly ectopic canines had lower electric pulp testing scores and higher bone levels compared to palatally impacted canines.