Tüberküloz hastalarına bakım veren hemşirelerin ilaç tedavilerine ilişkin bilgileri
The nurses' knowledge related to drug therapy providing care to tuberculosis patients
  1. Tez No: 236946
  2. Yazar: NERİMAN YÜKSELTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Tüberküloz, İlaç Tedavisi, Hemşirelik, Hemşirelik Bakım, Tuberculosis, Drug Therapy, Nursing, Nursing Care
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, tüberküloz hastalarına bakım veren hemşirelerin ilaç tedavilerine ilişkin bilgilerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara Büyükşehir Belediye Sınırları içinde göğüs hastalıkları/tüberküloz kliniği olan hastaneler ve verem savaş dispanserlerinde çalışan hemşireler oluşturmuştur. Veriler araştırmacının literatürdeki çalışmalardan yararlanarak geliştirdiği anket formu aracılığı ile toplanmıştır. Anket formu iki bölümden oluşturulmuştur. Birinci bölüm hemşirelerin tanıtıcı özelliklerine yönelik toplam 13 soru içermektedir. İkinci bölüm ise tüberkülozun ilaç tedavisine ilişkin 24 önerme ve tüberküloza ilişkin diğer konularla ilgili 16 olmak üzere toplam 40 önermeden oluşmaktadır. Önermelerin 20 tanesi doğru, 20 tanesi yanlış olarak hazırlanmıştır. Hemşirelerin bu önermeleri ?doğru? ve ?yanlış? seçenekleriyle yanıtlamaları istenmiştir. Anket formunun kapsam geçerliliği için uzman görüşüne başvurulmuştur. Anket formuna tam yanıt veren toplam 208 katılımcıdan elde edilen veriler araştırmacı tarafından SPSS for Windows 15 paket programı aracılığı ile bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tüberkülozun ilaç tedavisine ilişkin 24 önermeye verilen yanıtlar puanlanmış ve hemşirelerin bilgi puan ortalaması hesaplanmıştır. Hemşirelerin tanıtıcı özelliklerine göre bilgi puan ortalamasını belirlemek üzere tek yönlü varyans analizi ve bağımsız örneklemler t-testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda hemşirelerin bilgi puan ortalamasının yüksek olduğu, yaş, mezun olunan okul, hizmet yılı, tüberküloz kliniğinde çalışma yılı, mezuniyetten sonra alınan eğitim ve tüberküloz tetkiki yaptırma durumlarının bilgi puan ortalamasını olumlu etkilediği saptanmıştır. Elde edilen sonuçlara dayanılarak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive way to determine the knowledge of nurses related to drug therapy who provide care to tuberculosis patients. Sample of this study composed of nurses who were working at chest diseases/ tuberculosis clinics of hospital and tuberculosis war dispensaries within the boundaries of Ankara Metropolitan Municipality. The data was collected through questionnaire developed by the researcher based on the literature. The questionnaire was composed of two parts. The first part included 13 questions related to descriptive characteristics of nurses. The second part consisted of 24 propositions related to the drug therapy of tuberculosis and 16 propositions related to other topics of tuberculosis, consisted of totally 40 propositions. 20 propositions were true and 20 propositions were false. Nurses were asked to reply to the propositions as a“true”and“false”. The scope validity of questionnaire was approved by experts. Data obtained from 208 participants responding fully to the questionnaire were analyzed through the program package SPSS for Windows 15 by the researcher in the computer environment. In data evaluation, drug treatment of tuberculosis on 24 propositions of the response was scored and the average of nursing knowledge was calculated. One-way analysis of variance and independent sample t-test were applied to determine the average of nursing knowledge based on descriptive characteristics of the nurse. According to the findings, the average of nursing knowledge was high and the nurses' ages, graduate school, years of service, graduate working period in tuberculosis clinic, in service education and examinations for tuberculosis influenced scores of nursing knowledge positively. Suggestions based on the data obtained during the study were presented.