BCH kodları
BCH codes
  1. Tez No: 237090
  2. Yazar: SELDA ÇALKAVUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL BALKANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu cisimler, birimin kökleri ve cyclotomic polinomlar, polinomların mertebesi, indirgenemez polinomlar, lineer kodlar, Hamming kodları, devresel kodlar, üreteç polinomu, primitif eleman, primitif polinom, minimalpolinomlar, tasarlanmış mesafe, BCH kodları, Reed-Solomon kodu, Goppa kodları, Finite fields, roots of unity and cyclotomic polynomials, order ofpolynomials, irreducible polynomials, linear codes, Hamming codes, cylic codes, generator polynomial, primitive element, primitive polynomial, minimalpolynomials, designed distance, BCH codes, Reed-Solomon codes, Goppa codes
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
BCH kodlarının ele alındığı bu çalışma, altı bölümden oluşmaktadır.Bölüm 1'de BCH kodları için gerekli cebirsel bilgiler verilmiştir. Sonlu cisimlerve sonlu cisimlerin yapısı incelenmiştir.Bölüm 2'de sonlu cisimler üzerinde polinomlardan söz edilmiş, indirgenemezpolinomların kuruluşu ele alınmıştır.Bölüm 3'te kodlar teorisine bir giriş yapılmıştır. Bu bölümde lineer kodlar, birkodun üreteç matrisi, dual kod ve eşlik-denetim (parity-check) matrisi incelenmiştir.Bölüm 4'te Hamming kodlarından söz edilmiştir.Bölüm 5'te devresel kodların özelikleri, devresel kodların üreteç polinomugösterilmiştir.Bölüm 6'da BCH kodları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Primitif eleman,primitif polinom ve minimal polinomlar anlatılmıştır. t ? hata düzelten BCHkodlarının bir sınıfı ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde, BCH kodları hakkındaki songelişmeler ve Goppa kodları anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study which examines BCH codes consist of six chapters.Chapter 1 develops those concepts from Abstract Algebra that are necessary to anuderstanding of BCH codes. Finite fields and structure of finite fields are introducedin this chapter.Chapter 2 is devoted to presantation of polynomials over finite fields.Construction of irreducible polynomials are also given.Chapter 3 contains an introduction to coding theory. In this chapter linear codes,generator matrix of a code, dual code and parity-check matrix are considered.Hamming codes are introduced in chapter 4.The properties of cylic codes, generator polynomial of cylic codes are presentedin chapter 5.Chapter 6 covers in detail BCH codes. Primitive element, primitive polynomialand minimal polynomiala are examined. A class of BCH codes for t ? errorcorrection is presented. Further, in this chapter the new developments of BCH codesand Goppa codes are presented.