Kullanıcı faktörlerinin huzurevi tasarımına etkisinin incelenmesi
Analyzing the effects of user factors on nursing home design
- Tez No: 237138
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DÜZGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yaşlanma, yaşlılar, huzur evleri, kullanıcı gereksinimleri, mekan tasarımı, Aging, elderly, nursing homes, user necessities, space design
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Yaşlılık, yetişkinliğin bir uzantısı olarak yaşam süresinin ileriki döneminde fiziksel ve ruhsal değişimlerin görüldüğü bir evre olarak tanımlanmaktadır. Bu şekilde tanımlanan yaşlılık; fizyolojik değişimler, psiko-sosyal faktörler ve kronoloji gibi farklı kriterlerin tanımlanmasında göz önünde bulundurulduğu bir dönem olarak kabul edilmektedir.Ülkemizde ve Dünyada yaşlı nüfusun genel populasyona oranı gittikçe artmaktadır. Bununla beraber, çekirdek aileye geçiş, sosyo-kültürel düzeydeki değişimler, beklentilerin yükselmesi gibi nedenlerle yaşlıya sunulan hizmet talebinde de değişiklikler olmaktadır. Tüm bu problemler yaşlı bakımı için oluşturulan kurumların ihtiyacını arttırmıştır. Yaşlıların bu dönemlerini daha rahat, çocuklarına yük olmadan, yaşıtlarıyla beraber geçirebilmelerini sağlamak adına huzurevleri kurulmuştur.Huzurevlerinin bu derece gündemde olduğu bu dönemde, yapılan çalışmalar sonucunda; tezin, kavramları ve kavramlar arasındaki ilişkileri içeren yedi ana bölümden oluşturulması uygun görülmüştür.İlk iki bölüm; çalışmanın içerisindeki kavramların ne anlama geldikleri ve yaşlılık sorunları ile ilgilidir. Yaşlı, yaşlılık sorunları, ülkemizde ve dünyada yaşlı nüfusu kavramları, genel olarak irdelenmiş, daha sonra tezin kapsamı doğrultusunda yönlendirilmiştir. Üçüncü Bölüm'de, yaşlılara sağlanan hizmetler ve huzurevleri incelenmiştir. Bu bölümde de yaşlılar için çok önemli olan barınma sorunlarının nasıl ele alındığı ve hizmetlerin eksikliklerine yer verilmiştir. Dördüncü Bölüm'de, huzurevlerindeki mekan gereksinimleri ve yaşlılar için tasarımın önemi ele alınmıştır. Bu bölümde standart bir huzurevinde olması gereken mekanlar ve bu mekanların yaşlılar için nasıl tasarlanması gerektiği vurgulanmıştır. Beşinci Bölüm'de, Türkiye'de ve Dünyada uygulanmış huzurevi örnekleri incelenmiş ve son olarak da altıncı bölüm'de yapılan anket çalışmalarıyla tüm bilgiler desteklenmiştir.Sonuç olarak; yaşlı nüfusunun artmasıyla beraber yaşlıların barınma sorunlarına önem verilmesi gerektiği ve huzurevi tasarımlarında kullanıcı faktörlerinin ne derece etkili olduğu vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Old age is described as a period where physical and spiritual changes are seen in the post period of life as an extension of adulthood. Old age as described in this sense; is accepted as a period of physical changes, psycho-social factors and chronology which are considered while describing such different criteria.Old age population ratio versus general population in our country and on the world is increasing gradually. Furthermore, here are changes in service request provided to old age via reasons such as transition to core family, the changes in social-cultural level and increase in expectations. All these problems increased the necessity for associations founded for caring old age people. Rest Homes for the aged is established for the old age people to make these periods much comfortable, without bothering their children and to provide their living with their coeval.As a result of completed studies; it is concurred that the thesis is built in 7 main parts covering its concepts and the relations between concepts.The first two part is related with the sense of concepts in the study and problems of the old age. The old, old age problems, old population concepts in our country and around the world, are considered at length in the general sense, and later they are directed according to the scope of the thesis. In the Third Section the services provided for the old and the rest homes are analyzed. In this section, how the sheltering problems are handled, which is a very important matter for the old, and the deficiencies in the services take place. In the Fourth Section, the requirements of the place in the rest homes and the importance of design are taken into consideration. In this section, the necessary places that should be in a standard rest home and the way they should be designed for the old are stressed. In the Fifth Section, the examples of rest homes seen in Turkey and around the world are investigated, and lastly in the Sixth Section through the public surveys all the information are supported.As a result; with the increase of the old population the necessity of paying attention to their sheltering problems and the impact of the user factors on the rest home designs are stressed.