PMP modundaki bir wimax ağının NCTUns yardımıyla sistem performans analizi
The system performance analyze of a wimax network in PMP mode using NCTUns
  1. Tez No: 237162
  2. Yazar: HATİCE ARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER ÖZGÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: WIMAX, NCTUns, sistem performansı, mod, GSM, kablosuzhaberleşme, WIMAX, NCTUns, system performance, mode, GSM, wirelesstelecomunication
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Değişken ve yüksek veri hızı, servis kalitesi gibi kavramlarla karakterize edilen yeninesil ağlar, bir ağ içindeki ya da farklı teknolojileri ve servis sağlayıcıları kullananağlar arasındaki taşınabilirliği sağlamaktadırlar. Globalleşmiş yeni nesil ağlardakullanılan cihazlar açısından önemli bir konu da satıcı şirketlere bağımsız ve birlikteçalışabilmeyi sağlamak amacıyla yapılan standardizasyondur. Bu standartlaşmayısağlayabilmek için geliştirilen WIMAX teknolojisi de IEEE tarafından 802.16 adıaltında standardize edilmiştir. Bu mimari yapı, uygulama alanı olarak yüksek veri hızıve servis kalitesine sahip, uzun mesafelerde düşük kullanım maliyetine sahip,metropoliten bir ölçekteki kablosuz erişim teknolojisini kendine örnek almaktadır. Buçalışmada WIMAX'ın teknolojik ve mimari yapısı anlatılmaktadır. Daha da derineinilerek WIMAX'ın taşıyıcı kapasitesine de değinilmiştir. Burada MAC yapısının verideğişimi sırasındaki performansı etkilediği anlaşılmış ve WIMAX teknolojisiningelişim sürecinde, MAC-katmanı gibi üst katmandaki protokoller ve prosedürleringenişletilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Uygulama bölümünde ise NCTUnssimülatör programı yardımıyla, PMP modundaki bir WIMAX ağının farklı senaryolariçin sistem performansı çıkartılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Buna göre, birWIMAX ağında, veri aktarımı yapan host sayısı, hostların ve baz istasyonlarınınyerleşimi, veri akış yönü, kullanıcıların kapsama alanındaki dağılımı ve istektebulundukları kullanıcı servisinin tipinin sistem performansında etkili olduğu sonucunavarılmış ve simülasyon sonuçları tartışmaya sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Next Generation Networks, characterized by variable and high data rates, quality ofservices, supply mobility either in a network or between networks of differenttechnologies and service providers. An important point of view for components usedin a global next generation networks is standardization to allow different companies towork either independent or together. A technology developed to define these commoncharacteristics, standardized by IEEE, is WIMAX offen called as 802.16. Thistechnology aims to apply high data rates, quality of services, long distance and lowcosts to a wireless access technology on a metropolitan area. The technology andarchitecture of WIMAX is the main purpose of this thesis. Specifically, its mobilitycapabilities are explained. The thesis investigates the handover and internetworkingcapabilities of WIMAX to implement selected MAC-layer functionality. Results helpto identify MAC-parameters affecting performance during handovers that the upperlayer (as MAC-layer) protocols and procedures executed during a handover areneeded to be improved. As a practice, by using NCTUns simulator programme, thesystem performance of a WIMAX network in PMP mode has been identified fordifferent type of scenarios and the results have been discussed. As a result, in aWIMAX network, the location of base stations and subscribers, the number of hoststransferring the data, the direction of data, the location of users in the covered areaand the user service types are effective on the sytem performance.