Birinci mertebeden diferansiyel operatörün spektral özellikleri
The spectral properties of the first order differential operator
- Tez No: 237161
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAYRAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Spektrum, diferansiyel operatör, unitar denklik, Spectrum, differential operator, unitary equivalent
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
L2 Hilbert uzayında birinci mertebeden diferansiyel operatörün spektral özellikleri incelenmiştir.d/dx diferansiyel ifadesi ile oluşturulan operatörün sınırsızlık, kapalılık, kapanabilirlik gibi özellikleri incelenerek kapanışı belirlenmiştir. Bu kapanışın bir fonksiyona çarpım operatörü ile toplamının spektrumu incelenmiştir.L2 uzayında id/dx ifadesi ile oluşturulan operatörün kendine eşliği; bağımsız değişkene çarpım operatörü ile unitar denk olduğu gösterilmiş; L2 (0,1) uzayında kendine eş genişletmeleri verilmiş ve ayrıca L2 uzayında kendine eş genişletmelerinin olmadığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The spectral properties of the first order differential operator were studied in L2 Hilbert space.The properties of d/dx differential operator, such as being unbounded, closed or closable, were examined separately and the closure of the operator was determined. The spectrum of the sum of this closure and multiplication by a function operator was studied.It was proved that in L2 space, the differential operator id/dx was self adjoint and unitary equivalent with the multiplication operator. Also its self adjoint extensions were studied in L2 (0,1) space and it was shown that it hasn?t any self adjoint extensions in L2 space.