Farklı aşılama yöntemleri ile bakteri (Bradyrhizobium japonicum) aşılamasının soyada azot fiksasyonuna ve tane verimine etkisi
Influence of different bacterium (Bradyrhizobium japonicum) inoculation techniques on biological nitrogen fixation and yield
  1. Tez No: 237305
  2. Yazar: ERDİNÇ İŞLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ COŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Soya, Rhizobium, Azot Fiksasyonu, Bakteriyel Aşılama, Soybean, Rhizobium, Nitrogen Fixation, Bacterial Inoculation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırma, farklı bakteri aşılama yöntemlerinin soyada azot fiksasyonu ve tane verimlerine etkilerini belirleyebilmek amacıyla 2008 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü İklimlendirme kabininde yürütülmüştür. Bu amaçla 5 farklı (tohuma aşılama, üst aşılama, 2 defa üst aşılama, tohum yatağına pulverize aşılama ve peat ile aşılama) bakteri aşılama yöntemi uygulanmıştır. Çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre 8 tekrarlamalı saksı denemesi şeklinde planlanmıştır. Deneme materyali olarak Sa88 soya çeşidi tohumları ile Bradyrhizobium japonicum bakterisi 1809 nolu suşu kullanılmıştır. Çiçeklenme ve hasat olgunluğu döneminde nodülasyon gözlemleri ve bitki analizleri yapılmıştır.Denemeden elde edilen sonuçlar incelendiğinde; soyada uygulanan bakteri aşılama yöntemlerinin azot fiksasyonunu arttırdığı ve bu yöntemlerin pratiğe aktarılabilir olduğu belirlenmiştir. En yüksek bitki tane sayısı (9,08 adet/bitki) ve bitki tane verimi (3,36 g/bitki) tohum yatağına aşılama uygulamasından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research carried out to determine the effects of different bacterial inoculation methods on soybean grain yield and nitrogen fixation under growth chamber condition in 2008 at Süleyman Demirel University, Faculty of Agriculture Department of Soil Science. For this purpose, 5 different (seed inoculation, top inoculation, 2 times top inoculation, pulverize inoculation to seed bad and inoculation via peat) bacteria inoculation method has been applied. Experiment was conducted as pot experiment according to completely randomized designs with 8 parallel. Sa88 soybean variety and Bradyrhizobium japonicum bacteria strain Nr: 1809 were used as an experiment material. During flowering and harvest maturity, nodulation determined and plant analyzes realized.The results obtained from the experiment revealed that, bacteria inoculation methods increases nitrogen fixation as well as the methods examined in the research can easily transfer to practice. The highest number of grain (9.08 unit plant-1) and plant grain yield (3.36 g plant-1) observed in seed bed inoculation method.