Aşılı asma fidanı üretiminde farklı sulama aralıkları ve malç uygulamalarının fidan randımanı ve kalitesi üzerine etkileri
Effects of different irrigation intervals and mulch applications on nursery quality and success rate in grafted vines
  1. Tez No: 237329
  2. Yazar: CENK KÜÇÜKYUMUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KELEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aşılı asma fidanı, anaç, fidan randımanı, malç, sulama aralığı, toprak sıcaklığı, yabancı ot, Grafted grape nursery, rootstock, nursery success rate, mulch, irrigation interval, soil temperature, weed
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışma, aşılı asma fidanı üretiminde farklı sulama aralıkları (4, 7, 10 gün) ve malç uygulamalarının (kontrol, gül posası, çim artıkları, siyah plastik) fidan randımanı ve kalitesi üzerine etkileri ile su kullanımı, toprak sıcaklığı ve ot kontrolü üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak 3 farklı asma anacı (5 BB, 140 Ru, 41 B) üzerine aşılı Alphonse Lavallée çeşidi kullanılmıştır.Uygulanan sulama suyu miktarları 2007 yılında 286.9-963.9 mm, 2008 yılında ise 334.2-996.1 mm arasında değişmiştir. Malç uygulamaları toprak sıcaklıklarını etkilemiş, bu değerler 2007 yılında 23.4-27.4 °C, 2008 yılında ise 22.9-27.0 °C arasında değişmiştir. Yabancı ot yoğunluğu bakımından uygulamalar arasında önemli farklılıklar tespit edilmiştir.Her bir anaç için belirlenen fidan randımanı ve kalite değerleri üzerine malç uygulamaları ve sulama aralıklarının etkisi önemli bulunmuştur. Genel olarak kontrol konusundan en düşük değerler elde edilirken siyah plastik malç uygulamalarından en yüksek değerler elde edilmiştir. En yüksek fidan randımanı 4 gün aralıklı sulama konusundan, en düşük değerler ise 10 gün aralıklı sulama konusundan elde edilmiştir.Malç uygulamalarının fidan randımanı ve 1. boy fidan randımanı başta olmak üzere sürgün çapı, sürgün uzunluğu, sürgün ağırlığı, kök ağırlığı, kök sayısı, sürgün gelişim düzeyi ve kök gelişim düzeyi değerlerine olumlu etkilerde bulunduğu saptanmıştır.Sonuç olarak, benzer iklim ve toprak koşullarında aşılı asma fidanı üretiminde fidan randımanı ve kalitesini artırmak için malç materyali olarak Siyah plastik kullanılması ve sulama aralığının 4 gün olması tavsiye edilebilir. Aynı zamanda Gül posası ve Çim artıkları materyallerinin malç olarak kullanılması hem fidan randımanı ve kalitesinin artırılması hem de doğal atıkların değerlendirilmesi bakımından son derece önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine effects of different irrigation levels (4, 7 10 days) and muclh applications (unmulch, rose oil processing wastes, grass clippings, black plastic) on nursery success rate, quality, water using, soil temperature and weed control in grafted grape nursery producting. Alphonse Lavallée variety grafted on three different grape rootstocks was used in this study.Amount of applying irrigation water changed between 286.9-963.9 mm and 334.2-996,1 mm in 2007 and 2008, respectively. Mulch applications effected the soil temperatures, values changed between 23.4-27.4°C and 22.9-27.0 °C in 2007 and 2008, respectively. As weed density significant differences were determined between applications.When nursery success rate and quality measure values were investigated for each rootstocks, effects of mulch applications and irrigation intervals were significant. Generally, while the least values were obtained from control, the highest values were obtained from black plastic mulch applications. According to nursery succes rate, four days irrigation intervals showed the highest values, while ten days intervals had the least values.Mulch applicatons effected nursery success rate, first lenght nursery succes rate, shoot diameter, shoot lenght, shoot weight, root weight, number of root, shoot improvement level and root improvement level, positively.As a result, using black plastic mulch and 4 days irrigations intervals may be adviced to increase both nursery success rate and quality in similar climate and soil conditions. Using rose oil processing wastes and grass clippings as mulch and to increase both nursery success rate and quality, also evaluation of organic wastes were determined significantly important.