Anadolu merinosu koyunlarında meme tipi ile somatik hücre sayısı arasındaki ilişkiler
The relationship between udder types and somatic cell count in Anatolian merino sheep
  1. Tez No: 237345
  2. Yazar: HİLAL DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM BOZTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu Merinosu, Meme Tipi, Somatik Hücre Sayısı, Anatolian Merino, Udder Types, Somatic Cell Count
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışma Anadolu Merinosu koyunlarında meme tipi ile sütteki Somatik Hücre Sayısı (SHS) arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın materyalini Altınova Tarım İşletmesi'nde bulunan birinci laktasyondaki 45 baş Anadolu Merinosu koyunu oluşturmuştur. Koyunların meme tipleri Epstein'in (1985) bildirdiği şemadan yararlanılarak belirlenmiştir. İşletmede sağımlar 01 Nisan 2008' de başlamış, 15 günde bir olmak üzere 4 kez (26.04.2008; 10.05.2008; 24.05.2008 ve 07.06.2008) süt örnekleri alınmıştır. Somatik hücre sayımı, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Laboratuvarında direk sayım yöntemi ile yapılmıştır.Somatik hücre sayımında elde edilen veriler normal dağılım göstermediklerinden dolayı, logaritmik transformasyon yapılmış veriler kullanılmıştır. Verilerin analizi, SPSS paket programı ile tekrarlanan ölçümlü deneme modeli kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada 180 veriden hesaplanan somatik hücre sayısı ortalaması ve değişim sınırları sırasıyla 519 208 ± 56 775 ve 39 317- 8 590 852 hücre/ml olarak bulunmuştur.Meme tiplerinin logSHS' ye olan etkisi istatistik olarak önemsiz bulunmuştur. 1., 2., 3., 4. ve 6. meme tiplerinin ortalama logSHS değerleri sırasıyla 5.536 SHS/ml, 5.579 SHS/ml, 5.583 SHS/ml, 5.610 SHS/ml ve 5.595 SHS/ml; ortalama SHS değerleri 424 136 SHS/ml, 631 263 SHS/ml, 475 741 SHS/ml, 570 804 SHS/ml ve 520 956 SHS/ml'dir.Sonuç olarak, Anadolu Merinosu koyunlarında meme tipi ile SHS arasında ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present research was to investigate the relationship between udder types and somatic cell count in Anatolian Merino sheep. The research material was constituted from the data of a total of 45 Anatolian Merino ewes at first lactation in Altınova State Farm. Udder types were determined according to Epstein?s (1985) schema. Milking was begun in 1 April 2008. Milk samples were collected twice a month for four controls ( 26 April, 10 May, 24 May and 07 June 2008). Collected milk samples were reached to the Laboratory of Animal Science, Agricultural Faculty of Selçuk University for somatic cell counting. Somatic Cell Counts (SCC) were determined by direct count method.SCC data were transformed into logarithm because the data were not normal distribution. The data of log SCC were analyzed according to repeated measurements design. The mean of SCC was found 519 208 ± 56 775 cell/ ml and ranged from 39 317 to 8 590 852 cell/ml, respectively.The effect of udder types was not significant in log SCC. Averages log SCC values for first, second, third, forth and sixth udder types were 5.536 SCC/ml, 5.579 cell/ml, 5.583 cell /ml, 5.610 cell /ml and 5.595 cell /ml; average SCC values 424 136 cell /ml, 631 263 cell /ml, 475 741 cell /ml, 570 804 cell /ml and 520 956 cell /ml.In conclusion, the relationship between udder types and somatic cell count was not in Anatolian Merino sheep.