Sakaroz hidrolizi ile invert şeker üretiminde iyon değiştirici reçinelerin katalizör olarak kullanılması
Using ion exchanger resins as catalyst in the production of invert sugar with sucrose hydrolysis
  1. Tez No: 237390
  2. Yazar: ALİ AKBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katalizör, İyon Değiştirici Reçineler, Demineralizasyon, Sakaroz, İnversiyon, Catalyst, Ion Exchanger Resins, Demineralization, Sucrose, Inversion
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez çalışmasında; Lewatit S 8528 kuvvetli anyonik ve Lewatit S 6328A zayıf katyonik iyon değiştirici reçineleri kullanarak, sakaroz demineralizasyonu gerçekleştirilmiştir. 35, 45, 55 ºC sıcaklıklarda, Lewatit S 2328, Lewatit S 100, Amberlite IR-120, Dowex 50-W kuvvetli katyonik ve Lewatit M 500 kuvvetli anyonik iyon değiştirici reçineler katalizör olarak kullanılarak, demineralizasyonu yapılan sakaroz kolon sisteminde hidroliz edilmiş ve bu hidroliz sonucu invert şekerler elde edilmiştir. Yapılan bu çalışmalar sonunda elde edilen invert şekerler için pH, % inversiyon, iletkenlik, renk, bulanıklık, reaksiyon hızı, HMF, Bx, % glikoz, % fruktoz, % sakaroz parametreleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis; sucrose demineralization was realized by using Lewatit S 8528 strong anion ion exchanger resin and Lewatit S 6328 A weak cation ion exchanger resins. At 35, 45 ve 55 ºC temperatures, demineralized sucrose was hydrolyzed using Lewatit S 2328, Lewatit S 100, Amberlite IR-120, Dowex 50-W strong cation ion exchanger resin and Lewatit M 500 strong anion exchanger resin as catalysts and invert sugar was obtained as the result of hydrolysis. The parameters such as; pH, inversion%, conductivity, colour, turbidity, HMF, Bx reaction kinetic, glucose%, fructose%, sucrose% were investigated.