Bazı vic-dioksimlerin teorik ab-initio metodlarla konformasyon analizlerinin yapılması
Conformational analysis of some vic-dioximes using theoretical ab-initio methods
- Tez No: 237389
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER DERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ab-initio, konformasyon analizi, vic-dioksim, kararlılık sıralaması, izomer ayrımı, ab-initio, conformational analysis, vic-dioxime, stability order, isomer separation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada glioksim (GO), disiyano-glioksim (DCG) ve dimetil-glioksim(DMG) moleküllerinin konformasyon analizleri yapılmıştır. İlk aşamada yarı-deneysel PM3 metoduyla konformasyon taraması yapılmış ve sonra geometriler B3LYP metodu ve 6-311++G(d,p) gaussiyen baz setleri kullanılarak optimize edilmiştir. En kararlı yapılara ait hesaplanmış geometri parametreleri ile X-Ray çalışma sonuçları karşılaştırılmıştır. Hesaplama sonuçları yardımıyla vic-dioksim bileşiklerinde kararlılık sıralamasını etkileyen faktörler araştırılmıştır. GO, DCG ve DMG moleküllerinin deneysel olarak gözlenebilecek olan izomerlerine ait geometri parametreleri ve termodinamik parametreler belirlenerek teorik izomer izolasyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, conformational analysis of glyoxime (GO), dicyano-glyoxime (DCG), and dimethyl-glyoxime (DMG) molecules have been carried out. In the first stage, conformational scanning was performed through semi-empirical PM3 and later geometries have been optimized using B3LYP and 6-311++G(d,p) Gaussian basis sets.The calculated geometrical parameters of the most stable structures and the X-ray study results have been compared. With the help of calculation results, factors affecting stability order in vic-dioxime compounds have been investigated. Geometrical parameters of the GO, DCG, and DMG molecules? isomers that can be observed experimentally, and theoretical isomer separation have been both done via determining thermodynamic parameters.