Rekreasyonel motivasyon ve kısıtlayıcılar; Ankara Göksu Parkı ve Harikalar Diyarı Parkı örneği
Recreational motivation and conflicts; Example of Ankara Goksu Park and Harikalar Diyari Park
  1. Tez No: 237424
  2. Yazar: HÜSEYİN SAMET AŞIKKUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALDUN MÜDERRİSOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Motivasyon, Kısıtlayıcı, Kent Parkları, Memnuniyet, Recreation, Motivation, Conflict, State Parks, Satisfaction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Kent parklarının yoğun kent sistemleri içerisinde ekolojik açıdan olumlu etkilerinin olması yanında, insanların kendilerini yenileyebilecekleri ve doğaya özlemlerini de giderebilecekleri mekânlar durumunda oldukları söylenebilir. Fakat zaman içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı bu parklara beklenen yoğunlukta kullanıcının gelmemesi gibi durumlarla karşılaşılmaktadır. Dolayısıyla kent parklarında kullanıcıların katılımlarını etkileyen nedenleri araştıran rekreasyonel motivasyon ve kısıtlayıcılar konusunun amacı çalışma yapılan alandan en fazla şekilde faydalanılmasının nedenlerini belirlemektir.Bu çalışmada Ankara Kenti içerisinde yer alan Göksu Parkı ve Harikalar Diyarı Parklarına gelen 500 kullanıcıyı etkileyen rekreasyonel motivasyon ve kısıtlayıcıların belirlenmesi için anket çalışması uygulanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda kullanıcı özelliklerinin rekreasyonel motivasyon ve kısıtlayıcılar üzerine etkileri, kullanıcıların memnuniyetleri ve alanda katıldıkları aktivitelerin başlıcalarının hangileri olduğu saptanmış ve bu saptamalar ışığında çalışmaya başlarken oluşturulan varsayımların doğruluğu tartışılmıştır. Sonuç olarak; motivasyon ve kısıtlayıcıların, genel memnuniyet ve aktivite katılımının, kullanıcı özelliği yanında parklara göre de farklılık gösterdiğine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It can be said that besides their positive effects in terms of ecology in intensive urban systems, the urban parks are the places where people can recreate themselves and can fullfill their nature missing. But by the time stituations such as the users not coming to these areas as intensive as expected are being met. Consequently, the purpose of the subject of recreational motivations and conflicts which explores the reasons that affect the participations of the users to urban parks is to determine the reasons of benefiting from the area mostly.In this study questionaries have been applied with the aim of determining the recreational motivations and conflicts which effect the 500 users who participate to Göksu Park and Harikalar Diyarı Park that are located in Ankara city. With the obtained data users? profile and the effects of it on the recreational motivations and conflicts, the satisfaction of the users, and the predominate activites that the users attend have been determined and with these determinations accuracy of the hypothesis generated at the begining of the study are discussed. Eventually it has been determined that motivations and conflicts, general satisfaction and participation to the activities differ according to the parks besides the users profile.