Mermer plaka paralellik sapmalarının kalibrasyon maliyetlerine etkisi
An effect on cost of marble plate paralellism deviations
- Tez No: 237450
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ANKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kalite Kontrol Grafikleri, Mermer, Plaka Yüzey Paralelliği, Quality control graphics, marble, plate surface paralellism
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maden İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İstatistiksel süreç kontrol teknikleri çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. Bu teknikler üretim ve hizmet sektörlerinde ekip çalışması olarak yürütülür. Böylece kaliteyi kontrol altına almak, yüksek kalite sağlamak, verimliliği arttırmak, müşteri memnuniyetini sürekli geliştirmek ve dolayısıyla maliyet masraflarında azalma sağlayarak işletmelerin karlılığını sürekli hale getirmek mümkün olabilmektedir.Bilindiği gibi kalite kontrol diyagramları istatistik süreç kontrolünde en sık kullanılan araçlardan biridir. Bu çalışmada temel olarak Eskişehir, Afyon ve Ankara'daki toplam 6 farklı mermer işleme tesisinde, dairesel testereli blok kesme makinesi ile kesilen plakaların ölçümleri yapılmıştır ve Shewhart kontrol grafikleriyle plakaların yüzey paralellikleri incelenerek bu paralelliklerin kalibrasyon maliyetleri üzerindeki etkisi belirlenmiştir.Kontrol grafiklerinin çizilmesi iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada örnek kümesi oluşturulmuştur, ikinci aşamada ise birinci aşamada belirlenen örnek kümesi temel alınarak hesaplanan kontrol limitleri yardımıyla - Kontrol Grafiği ile R ? Kontrol Grafiği çizilmiş ve plaka yüzey paralellik sapmalarının maliyete etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Statistic Process Control can be applied in different sectors. Statistic Process Control applications run by bringing together key specialized and qualified company personel that are in different departments or projects. Therefore by this approach the application aims at taking necessary precautions by determing high probability faults in design, high customer satisfaction, minimum cost and overall increased profitabilty.That?s known that quality control diagrams are most of used methods in statistical process control. In this study, basically plates cutted with circular saw cutting machine for block were measured and surface paralellisms of plates were analysed with Shewhart control graphics and this paralellisms were determined effect on cost of calibration.Drawing of control graphics were made two ranks. The first rank were formatooned a model group, as the second rank were drawn X-kontrol graphics and R-control graphics with helped control limits based the model group in the first rank and cost effects of deviations of plate surface paralellisms were examined.