Bazı Calliphoridae (diptera) türlerinin gelişim aşamaları üzerine çalışmalar
Investigations on Calliphoridae (diptera) of development stage
- Tez No: 237451
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Calliphoridae, Larva, Gelişim biyolojisi, Morfoloji
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Calliphoridae familyasının larvaları adli entomoloji açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle larvaların gelişim biyolojisi son derece önemlidir. Holometabol başkalaşım geçiren bu familya üyelerinin larval evresi ve ergin evresi beslenme alışkanlıkları farklıdır. Genellikle Calliphoridae türleri larval evreyi canlı veya ölü konak üzerinde geçirirler. Larval evresini ölü konak üzerinde geçiren türler parçalanmayı ve ayrışmayı kolaylaştırarak ekolojik dengeye katkı sağlarlar. Larval evresini canlı konak üzerinde geçiren türler ise ?Myiasis? hastalığına neden olurlar. Hızlı bir şekilde dokuları parçalayabilme özelliğine sahip olan larvalar, iyileşmeyen yara tedavilerinde kullanılır.Bu çalışma, Eskişehir ilinde 2 farklı istasyondan alınan örneklerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın yürütülebilmesi için istasyonlara kokuşmuş karaciğer parçaları yerleştirilmiş ve bu ciğerlerin üzerinden yumurta paketleri toplanmıştır. Calliphoridae familyasına ait bu yumurta paketleri ve ergin birey oluncaya kadar geçen larval aşamalar incelenmiştir.Lucilia sericata Meigen, 1826, Lucilia illustris Meigen, 1826, Lucilia caesar Linne, 1758, türleri üzerinde çalışılmıştır. Gelişimleri incelenen Lucilia sericata'nın 16-21 günde, Lucilia illustris'in 17-21 günde, Lucilia caesar'ın 15-19 günde tamamladıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Calliphoridae family larvae are important for legal entomology. For that reason development biology of larvae are very important. Larvae and adult stage nutrition habits are different at members of that family which get holometabol metamorphosis. In generally Calliphoridae species lives on that dead or living inn at larval stages. Species that lives on dead inn at larval stage helps for ecological balance by easier to take to pieces and decay. On the other hand classes which lives on living in at larval stage causes ?Myiasis? illness. Larvae that have the ability of take texture in to pieces very faster , uses in uncured bruise.This study make with samples taken by two different stations in city Eskişehir. For continue that study putrid hepatic pieces had put at stations and egg packets add together over that hepatic. Egg packet which are in Calliphoridae family and the time of larval stages to reach adult.In here, Lucilia sericata Meigen, 1826, Lucilia illustris Meigen, 1826, Lucilia caesar Linne, 1758 species were examined. It has seen that development of investigeted with Lucilia sericata at 16-21 days, Lucilia illustris at 17-21 days, Lucilia caesar at 15-19 days were finished.Keywords : Calliphoridae , larvae , development biology , morphology