Birlikte öğrenme gruplarında pratik deney ve materyal tasarımları ile biyoteknoloji öğretiminin başarı ve tutum üzerine etkileri
Eduational achievement and attitude related impacts of biotechnology education on co-ed groups through practical testings and educational material designs
- Tez No: 237751
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE AYCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Biyoteknoloji, Laboratuar, Science Education, BiotechnologyNumber of
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Biyoteknoloji günümüzde uygulamaları ile toplumsal tartışmalara maruz kalan, insan hayatını ve insanlığın geleceğini doğrudan etkileyebilecek potansiyele sahip bir bilim alanıdır. Geleceğimiz olan çocuklarımızın bu konuları doğru anlayan, yorumlayan, alan bilgileri sağlam, biyoteknoloji alanının gelişmesine hizmet edebilecek bireyler olarak yetiştirilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu sorumluluk şüphesiz fen eğitimcilerine düşmektedir. Biyoteknoloji, konularının soyut düzeyde olması ve karmaşıklığı nedeniyle öğretimi zor olan bir ünitedir. Konuların öğretimine yönelik özellikle ilköğretim düzeyinde destekleyici somut etkinliklerin yapılması gerekmektedir. Bunun yanında; fen bilimlerinin esasını oluşturan laboratuar çalışmalarına, biyoteknoloji konuları için ülkemizde yok denilecek kadar az zaman ayrılmaktadır.Bu amaç ile ilköğretim 8. sınıf Fen ve Teknoloji dersi ?genetik mühendisliği biyoteknoloji konularına yönelik, bütüncül bir öğretimi anlayışıyla Klasik Biyoteknoloji ve Modern biyoteknoloji ile ilgili pratik materyal ve deney tasarımlarına yönelik etkinlikler düzenlenerek uygulanmıştır. Bu etkinlikler işbirlikli öğrenmede birlikte öğrenme tekniğine dayalı olarak organize edilmiş gruplarda gerçekleştirilmiştir. Deneysel desene dayalı olarak yürütülen araştırmanın öğrencilerin akademik başarı düzeyleri ve biyoteknolojiye yönelik tutumları üzerindeki etkileri, uygulanan ön test ve son testlerle belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma sonucunda, deney grubundaki öğrencilerin biyoteknolojiye yönelik tutumlarında olumlu yönde bir değişme görülürken, kontrol grubundaki öğrencilerin biyoteknolojiye yönelik tutumlarında herhangi bir değişiklik görülmemiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bilgilerden biri de her iki grubun biyoteknolojiye yönelik başarı düzeyleri arasında anlamlı bir farkın belirlenmemesidir.
Özet (Çeviri)
Biotechnology being exposed to social debates with its applications, is a science that potentially and direcly affects the lives and the future of the humanity . It is highly required that the children of our society which means `?our future?? be educated as the individuals who comprehend and interpret these informations provided efficiently, possess a strong educational background and serve for the development of the biotechnology field. This responsibility no doubt is to be taken by the science instructors. Biotechnology is an unit that is difficult to instruct in terms of its subjects? abstract level and complexity. It is as well required that supportive concrete-case activities be performed especially for the primary-level education issues to achieve teaching and learning. Besides, in our country very little time is spared for the biotechnolgy subjects? laboratory studies that compose the basis of the science.With the primary purpose of this 8th Grade Science and Technology Course, genetic engineering, biotechnology issues for a holistic approach to teaching classical and modern biotechnology on Biotechnology and the experimental design for practical materials by organizing events applied. As the primary purpose, 8th Grade Science and Technology Course has been perfomed by using the genetic engineering biotechnology issues and applying the holistic approach in parallel with the practical and experimantal designs of the Classical Biotechnology and Modern Biotechnologies.These activities have been conducted on groups that organized on the basis of cooperative learning. The academical achivement level of the students and the impacts of this experimantal-designed research on the students? attitudes towards biotechnolgy have been determined with the application of the pre-test and final tests.As the result of the research, a positive change has been observed in the experimental group in terms of the students? attitudes towards biotechnology whereas no change has been observed in the control group?s attitudes. Finally, no significant difference has been determined in the achievement levels of the both groups .