The effect of virtual reality on students' speaking performance in EFL classes
Yabancı dil olarak İngilizce sınıflarında sanal gerçekliğin öğrencilerin konuşma performansı üzerindeki etkisi
- Tez No: 999049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCER CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beceri performansı, Konuşma becerisi, Sanal gerçeklik, Ölçme-değerlendirme, Öğrenci algısı, Skill performance, Speaking skills, Virtual reality, Measurement and evaluation, Students perceptions
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sanal gerçekliğin (VR) İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin konuşma performansı üzerindeki etkisini incelemekte ve öğrencilerin VR kullanımına yönelik algılarını araştırmaktadır. Geleneksel sınıf ortamlarında öğrencilerin gerçek hayata benzer iletişimsel durumlara sınırlı ölçüde maruz kalması, konuşma becerisinin gelişimini zorlaştırmaktadır. Bu bağlamda VR, öğrencilerin hedef dili gerçekçi ve bağlamsallaştırılmış ortamlarda kullanmalarına olanak tanıyan yenilikçi bir öğrenme aracı olarak öne çıkmaktadır. Araştırmada, nicel ve nitel verilerin bütünleştirildiği açıklayıcı sıralı karma yöntem deseni benimsenmiştir. Çalışmaya orta düzey İngilizce yeterliğine sahip toplam 24 öğrenci katılmış; öğrenciler deney (n=12) ve kontrol (n=12) gruplarına ayrılmıştır. Örneklem, gönüllü yanıt ve amaçlı örnekleme yöntemleriyle belirlenmiştir. VR uygulaması altı hafta sürmüş; deney grubu ImmerseMe platformu aracılığıyla günlük yaşama dayalı konuşma senaryolarında bireysel olarak pratik yaparken, kontrol grubu geleneksel konuşma etkinliklerine devam etmiştir. Her iki grubun ele aldığı konuşma konuları aynı tutulmuştur.Nicel veriler, IELTS konuşma rubriğine dayalı ön test ve son testler yoluyla toplanmış ve iki bağımsız değerlendirici tarafından puanlanmıştır. Öğrencilerin VR'ye yönelik algıları, geçerliliği sağlanmış bir algı ölçeği ve yarı yapılandırılmış anket aracılığıyla incelenmiştir. Bulgular, her iki grubun da konuşma becerilerinde gelişim gösterdiğini; ancak deney grubunun özellikle akıcılık ve telaffuz alt becerilerinde daha yüksek puanlar elde ettiğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte, gruplar arasındaki başlangıç düzeyi farklılıkları sonuçların temkinli yorumlanmasını gerekli kılmıştır.Algı bulguları, öğrencilerin VR'yi ilgi çekici, gerçekçi ve motivasyonu artırıcı bir öğrenme ortamı olarak değerlendirdiklerini; ancak pratik sınırlılıkların da farkında olduklarını göstermiştir. Nitel bulgular, VR'nin kaygıyı azaltan, anonimlik hissi sağlayan ve özgüveni destekleyen bir ortam sunduğunu ortaya koymuştur. Ancak algılar ile ölçülen konuşma kazanımları arasında her zaman güçlü bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç olarak, VR'nin konuşma becerisini doğrudan belirleyen bir unsurdan ziyade, öğrenme sürecini destekleyen ve yapılandıran tamamlayıcı bir araç olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effect of virtual reality (VR) on EFL students' speaking performance and explored their perceptions of using VR for learning and speaking English. It adopted an explanatory sequential mixed-methods design, integrating quantitative speaking performance data with learners' perceptions gathered through a validated perception scale and a semi-structured questionnaire. It aims to provide a comprehensive understanding of VR as a speaking practice tool within an English preparatory program. The participants were 24 EFL students, divided into an experimental group (n = 12) and a comparison group (n = 12). Over a six-week period, the experimental group engaged in VR-based speaking practice using the ImmerseMe platform, while the comparison group followed conventional speaking activities. Speaking performance was assessed through pre- and post-tests using the IELTS speaking rubric and rated by two independent raters. Descriptive statistics and inferential analyses indicated that both groups improved over time; however, the experimental group consistently obtained higher scores at both testing stages. Due to baseline differences between groups, post-test findings were interpreted cautiously. Subskill analyses suggested that group differences were particularly evident in fluency and coherence, and pronunciation, indicating that VR may have shaped the nature of speaking development rather than uniformly increasing performance. Perception scale results showed that students generally viewed VR positively, describing it as engaging, authentic, effective, and supportive of learning, while also acknowledging practical constraints. Correlation analyses revealed that positive perceptions did not always correspond to measurable speaking gains, suggesting a complex relationship influenced by affective and individual factors. Qualitative findings supported this interpretation, highlighting VR as a low-anxiety, immersive environment that enhanced learners' confidence, motivation, and willingness to speak. Overall, the findings suggest that VR functions best as a supportive instructional tool rather than a sole determinant of speaking development, contributing valuable insights to VR-based language learning research.