Keratinaz aktivitesi üzerine çeşitli kimyasalların etkisi
The effect of various chemicals on the Keratinase activitation
- Tez No: 237764
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bacillus, keratinaz, tavuk tüyü, Bacillus, keratinase, chicken feather
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliği'nden tavuk tüyü ve bu tüyü parçalayan Bacillus UK69 suşu izole edilmiştir. Bacillus UK69 suşu doğal tavuk tüyü içeren besi ortamında üretildiğinde yüksek keratinolitik aktivite göstermiştir. Bacillus UK69 suşu biokimyasal testler ve morfolojik özelliklerine göre teşhis edilmiştir. Maksimum keratinaz üretimi 60°C' de gözlenmiştir. Enzim geniş pH (optimal pH 10.5) ve sıcaklık aralığında (optimal sıcaklık 60°C) aktivite göstermiş ve 60°C' ye kadar stabilitesini korumuştur. Keratinolitik aktivite, EDTA, Triton X-100, DMSO, ZnCL2, NaCl, CaCl2, Tween 80, SDS, Glukoz tarafından kısmen inhibe edilmiştir.Sonuç olarak Bacillus UK69 suşu biyoteknolojik proseslerde başarı ile kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study a feather-degrading Bacillus UK69 was isolated from poultry farm in Kahramanmaraş Sütçü İmam University Agriculture Facultery of Application and Researching Farm. High keratinolytic activity produced by Bacillus UK69 was observed when it was cultured on broth containing native feather powder. The Bacillus UK69 identification was based on morphological and biochemical tests.Maximum keratinase production was observed at 60°C. The enzyme was active in a wide range of pH (optimal 10.5) and temperature (with optimal 60°C) and relatively heat stable (up to 60°C).Keratinolytic activity was partially inhibited by EDTA, Triton X-100, DMSO, ZnCL2, NaCl, CaCl2, Tween 80, SDS, Glucose.As a result Bacillus UK69 seems to be useful use for biotechnological process.