Zonguldak batısında yer alan (Kozlu-Kdz. Ereğli) volkanitlerinin jeolojik özellikleri ve endüstriyel kullanılabilirliğinin araştırılması
Research of the geological properties and industrial usability of the volcanics located on the westside of Zonguldak (Kozlu-Kdz. Eregli)
  1. Tez No: 237869
  2. Yazar: SERKAN AHMET YILMAZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. GÜRKAN BACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Petrografi, volkanit, agrega, beton, Kdz. Ereğli, Petrography, volcanite, agreggate, concrete, Kdz. Ereğli
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, Zonguldak batısı; Kozlu-Karadeniz Ereğli ve Ormanlı arasında kalan bölgede yayılım sunan Üst Kretase yaşlı volkanitlerin jeolojik özellikleri (litoloji, petrografi, jeokimya) ve endüstriyel kullanılabilirliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, saha jeoloji çalışmalarında jeolojik harita alımı, örnekleme, litolojik ve petrografik çalışma, mobil GPS ile koordinat ölçümü, Schmidt çekici ölçümleri ve fotoğraflamalar gerçekleştirilmiştir.Petrografik ve jeokimyasal açıdan andezit, bazaltik andezit ve traki-andezit olarak tanımlanan volkanitler, yitim zonu kalk-alkali karaktere sahiptirler.Laboratuvar çalışmaları kapsamında ilk aşamada sağlam özellikte, ayrışmamış 5 volkanit örneğinde standartlara uygun (TS, KTŞ, BS, ASTM, AASHO) olarak agrega deneyleri (elek analizi, özgül ağırlık, su emme oranı, organik madde miktarı, yassılık endeksi, Los Angeles aşınma direnci, soyulma, dona karşı dayanım, tek eksenli basınç) ve ikinci aşamada volkanitarega katkılı beton örneklerinde beton deneyleri (beton agregası granülometri, beton karışım, slump-çökme, birim ağırlık, beton dayanımı deneyi) yapılmıştır.Agrega ve beton deney sonuçları büyüklükleri arasında istatistiki ilişkiler belirlenmiştir. Hem petrografik, kimyasal, fiziksel ve mekanik özelikler açısından agregalardan, hemde beton deneylerinden elde edilen deneysel sonuçlar standartlardaki koşulları sağlamaktadırlar.Sonuçta, volkanit agregaların yol üst yapı malzemesi olarak kullanılabileceği belirlenmiştir. Ayrıca N-4 volkanik agregası kullanımıyla hazırlanan C 12/15 ve C 25/30 sınıfındaki betonlar, çeşitli mühendislik yapılarında kullanılabilir özelliktedirler.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is determined the geological properties (lithology, petrography, geochemistry) and industrial usability of the Upper Cretaceous volcanics, seperated within the area, among Kozlu-Karadeniz Eregli and Ormanli, westside of Zonguldak. For this purpose, at the field studies, geological mapping, collecting specimen, lithological and petrographical studies, coordinate measurement by using mobile GPS, Schmidt hammer tests and taking photos were realized.Volcanics, described as andesite, basaltic andesite and trachy-andesite by petrographically and geochemically have subduction zone, calk-alkaline character.Firstly, the aggregate tests (grading, specific gravity, water absorption, organic impurity, flakiness index, Los Angeles abrasiviness tests for resistance to wear, peeling tests,resistance tests and uniaxial compressive strength tests) which related to the standards (TS, KTŞ, BS,ASTM, AASHO) were realized on the 5 selected, unalterated patterns at laboratuary. Secondly, concrete tests (grading of the concrete aggregates, concrete preperation, slump test, specific density of concrete and uniaxial compressive strength of the concrete were performed on the concrete patterns included volcanic aggregate additive.Statistical relationships were determined between the experimental results of aggregate tests and concrete tests. Both petrographical, chemical, physical and mechanical test results of the aggregates and from the concretes are match with the standards.As a conclusion, it has been assessed that the volcanic aggregates could be used as superstructure material. Besides, concretes prepared by using N-4 aggregate met C 12/15 and C 25/30 concrete classes that could be used in various construction structures.