Şablon eşleme yöntemi ile plaka tanıma ve değerlendirme sistemi
License plate recognition and evalution system with template matching method
- Tez No: 238071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR YAVUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Plaka tanıma sistemi (PTS), görüntü işleme, optik karakter tanıma (OKT)
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tezde Plaka Tanıma Sistemi için yeni bir algoritma geliştirilmiştir. Bu sistem aynı zamanda kendi içerisinde karakter tanıma işlemiyle de bağlantılıdır. Son yıllarda araç sayısının artması ve trafikte oluşan sorunlar, otomatik araç tanıma ve trafik akış kontrolü sistemlerine duyulan ihtiyacı arttırmıştır. Yapılan çalışma, dijital bir fotoğraf makinesi ile alınan araç görüntülerinden aracın plakasının yerinin bulunmasını ve bu plakadaki karakterlerin tanınıp metin bilgisine dönüştürülmesini amaçlamaktadır. Araç plakası tanıma işlemi üç temel bileşenden oluşur. Çekilen sayısal bir fotoğrafta plaka bölgesinin bulunması, bulunan plaka bölgesindeki karakterlerin ayrıştırılması, ayrıştırılan karakterlerin tanınması ile araç plakası tanıma işlemleri gerçekleştirilir. Plaka yerinin tespiti için görüntü işleme yöntemleri kullanılmıştır. Tespit edilen plaka bölgesi birbirinden ayrı karakterlere bölütlenerek karakter tanıma sistemi için hazır hale getirilmiştir. Plaka içindeki karakterlerin algılanması için görüntü işleme yöntemleri kullanılarak bir algoritma geliştirilmiştir ve plaka tanıma sisteminde kullanılacak program C++ programlama diliyle yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a new algorithm for License Plate Recognition System has been discussed. This system is also connected with character recognition process within itself. Increasing the number of vehicle and problems in traffic in recent years enhanced the need of automatic vehicle recognition and traffic flow control systems. The proposed study intends finding the license plate region in images that are taken with a digital camera, recognition of the characters in this region and converting it to a text data. License Plate Recognition system consists of three major components. Finding license plate region in a digital photograph, segmentation of characters in the license plate region and recognition of these characters. Image processing methods are used for finding license plate region. This region is segmented to separate characters for the recognition system. An algorithm that is used for recognition the characters in license plate region is developed with using image processing. The program used for the license plate recognition system is written with C++ language.Keywords : License plate recognition (LPR), image processing, optic character recognition (OCR).