Dendroctonus micans (Kugelann 1974) ve IPS Typographus (Linne 1758)'un vücut bakterial florası ve bu flora üyelerinin D. micans ile biyolojik mücadelede kullanılabilme potansiyellerinin belirlenmesi
The bacterial flora of Dendroctonus micans (Kugelann 1974) and IPS Typographus (Linne 1758) and the determination of the potential of the members of these flora as a biocontrol agent against to Dendroctonus micans
  1. Tez No: 238115
  2. Yazar: NURCAN ALBAYRAK İSKENDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ALGUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Dendroctonus micans, Ips typographus, Microflora, Entomopathogenic bacteria, Biological control
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Kabuk böcekleri (Coleoptera: Scolytidae), odunsu bitkilerin parazitidir. Bunlardan ikisi, Dev kabuk böceği: Dendroctanus micans ve 8 dişli kabuk böceği: lps typographus, hem Türkiye'de hem de Avrupa ülkelerinde ladin ormanlarında büyük hasara yol açarlar. Bu araştırmada D. micans ve I. typographus türlerinden, 29 cinse ait 206 bakteri türü izole edildi. Sitolojik, fizyolojik ve biyokimyasal testler ve mikrobial tanı sistemi (MIS) kullanılarak bakterilerin tanıları yapıldı. Bakterial floranın fakültatif anaerobik ve aerobik bakteriler bakımından zengin olduğu bulundu. Özellikle Escherichia coli, Vibrio hollisae, Klebsiella pneumoniae, Providencia alcalifaciens ve Brenneria quercina türleri en sık görülen bakteri türleri olarak belirlendi. İzole edilen türler D. micans'ın 2. gömlek ve 5. gömlek larvaları ve erginleri üzerinde larvisidal ve insektisidal özellikleri bakımından test edildi. İkinci gömlek larvalar, 5. gömlek larvalar ve erginler üzerinde en fazla öldürücü etkiye sahip ilk üç türün sırasıyla Salmonella bongori BFK-13 (%90), Photorhabdus luminescens AEK-1 (%90), Enterobacter intermedius BFK-11 (%88,30); Kluyvera cryocrescens BEK-4 (%80), Serratia odorifera BHK-8 (%73), Photorhabdus luminescens AEK-1 (%62); Erwinia chrysanthemi BHK-7 (%60), Photorhabdus luminescens AEK-1 (%58) ve Enterobacter intermedius BFK-11 (%55) oldukları belirlendi.
Özet (Çeviri)
Bark beetles (Coleoptera: Scolytidae) develop entirely beneath the bark of woody plants. Two of them, the great spruce bark betle, Dendroctonus micans and the spruce bark beetle, Ips typhographus have been causing significant damage to spruce forests in both Turkey and European countries. In this research, 206 bacteria species belonging to 29 genera were isolated. These isolates were identified by using the cytological, physiological and biochemical tests and microbial identification system (MIS). It was found that the microflora is rich in aerobic and facultatively anaerobic bacteria. Especially, Escherichia coli, Vibrio hollisae, Klebsiella pneumoniae, Providencia alcalifaciens and Brenneria quercina were mostly encountered species in the bacterial flora. All of these 206 isolates were also tested in their larvicidal and insecticidal activities on the second and fifth instar larvae and adults of D. micans. The first three species those have letal effect on the second and fifth instar larvae and adults of D. micans were Salmonella bongori BFK-13 (90%), Photorhabdus luminescens AEK-1 (90%), Enterobacter intermedius BFK-11 (88,30%); Kluyvera cryocrescens BEK-4 (80%), Serratia odorifera BHK-8 (73%), Photorhabdus luminescens AEK-1 (62%); Erwinia chrysanthemi BHK-7 (60%), Photorhabdus luminescens AEK-1 (58%) and Enterobacter intermedius BFK-11 (55%). It was found that the differences of lethal effects obtained from applications and control group were statistically significant (P< 0,05).