TBM ile açılan ikiz tüneller çevresinde gözlenen oturmave deformasyonlar
Observed settlements and deformations of TBM excavated twin tunnels
- Tez No: 238193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BERİLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tünel, TBM, Oturma, Deformasyon, Aletsel Gözlem, Tunnel, TBM, Settlement, Deformation, Instrumental Observation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Günümüzde hızla artan kentleşme toplu taşıma gereksinimi getirmekte ve bu nedenle baştametrolar olmak üzere yeraltı projeleri hayata geçirilmektedir. Büyük kentlerde bu yeraltıprojeleri (tüneller, metrolar) kent içinde çoğunlukla yoğun yerleşim bölgelerinden geçmekzorunda kalmaktadır. Yoğun yerleşim yerlerinden geçerken yeraltı yapılarının inşaatı veişletmesi sırasında civar yapılar üzerindeki etkilerinin önceden belirlenmesi olası bir felaketiönlemek açısından gerekli olup aletsel gözlemler yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Kentlerdetüneller ve derin kazıların inşası sırasında jeolojik ortamda ve komşu yapılarda oluşanhareketlerin aletsel gözlemler ile izlenmesi ve alınan ölçümlerin irdelenerek kazı yapılanortamın ve civar yapıların davranışının belirlenmesi, inşaat sırasında ve sonrasında ortayaçıkabilecek zarar ve felaketlerin önceden kestirilmesi ve uygun önlemler alınması açısındanönemli katkılar sağlamaktadır.Bu çalışmada, İstanbul'da EPB (Arazi Basınç Dengeleme Makinesi)'li TBM (tünel açmamakinesi) ile yapımı süren ikiz metro tünelleri inşası sırasında civar zemin ve yapılardameydana gelen deformasyonların aletsel gözlemlerden alınan ölçümler değerlendirilmiştir. Budeğerlendirmelerde göz önüne alınan tünel güzergahı boyunca önemli bir geoteknik sorun ilekarşılaşılmadığı gözlenmiştir. Tünel inşaatı dolayısıyla meydana gelen zemin kayıpları veyüzey oturmaları projede öngörülen sınırlar içinde kalmış olup tüm güzergah boyuncakuramsal değerlerin üzerinde alın basınçları uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The modern urbanization which is under rapid expansion requires the need of masstransportation. In this case like subways several underground projects especially are launchedrecently. In huge cities, these underground projects i.e. tunnels, subways should usually gothrough the crowed settled areas. It is necessary to be aware of the effects of these projectsover neighboring constructions which may appear during the construction of the undergroundstructure so these situations make the instrumental observations obligatory in order to avoid abig catastrophe. In cities the monitoring of geological conditions and neighboring structures intunnels and deep excavations during the construction determining of movements inaccordance with monitoring results, supply important assistance to predict any unforeseencatastrophes during and after construction in according to take precaution.In this research, it is aimed to evaluate the deformations taken from the instrumentalobservations which were occurred on the neighboring places during construction of theparallel twin subways in Istanbul with EBP (Earth Pressure Balance) TBM (Tunnel BoringMachine) .Volume losses and surface settlements which have been occurred because of tunnelconstruction have been encompassed in pre established boarderlines of the project. Facepressures have been launched based on corporation evaluations.