İnşaat şirketlerinde yönetim açısından bilişim (bilgi) sistemleri üzerine sektörel bir araştırma
A sectoral research on the topic of I.T. (information technologies) systems from the point of management in the construction firms
  1. Tez No: 238196
  2. Yazar: HAKAN ŞİRİN
  3. Danışmanlar: DR. ERDOĞAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İnşaat Mühendisliği, Science and Technology, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, yönetim, bilişim sistemleri, organizasyon, yönetim bilişim sistemleri, inşaat bilişimi, Information, management, I.T. systems, organization, managing I.T. systems, Construction I.T
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Günümüzde hızlı teknolojik değişim, rekabet ve küreselleşme sonucunda bilginin ve elde edilme hızının işletmelerin ihtiyaç duyduğu en önemli girdi haline gelmesine neden olmuştur. İşletmelerde yönetimler karar almada doğru, eksiksiz, tam zamanında ve istedikleri miktarda bilgiye ihtiyaç duyarlar. Bu bilgiyi sağlamalarına yardımcı olacak elektronik iletişim teknolojilerinden destek alan bir yönetim bilişim sisteminin kurulması gereklidir. Kurulan yönetim bilişim sisteminin, yöneticiler tarafından etkin bir biçimde kullanımını sağlamak son derece önem taşımaktadır.Yönetim Bilişim Sistemleri işletmelerin her kademesinin ihtiyaç duyduğu bilgiye ulaşılmasını, değerlendirilmesini ve doğru kararlar verebilmesini sağlayabilmek için, işletmeler açısından vazgeçilmez sistemler haline gelmişlerdir.Araştırmada inşaat şirketlerinde yönetim açısından bilişim sistemlerinin kullanılması incelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca gelişmekte olan teknoloji ile inşaat şirketlerinde bilişim sistemlerinin yeri ve önemi belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
At the present time, as a result of globalization, competition between the enterprising firms, and rapid technological developments, information and speed of getting and acquaring of this information, have emerged as the most important input which has been required and demanded by the enterprises. As a nature of these enterprises, managing units need desired amount of information which is totally suitable for being exact and accurate, in the desired and necessary time periods, correct, complete and perfectly processed.Hence, in order to obtain this qualified information, there is a crucial need for establishment of managing I.T. systems supported by the electronic I.T. technologies.Besides, it is absolutely vital for the established managing I.T. systems to be utilized by the managing staff effectively.In order to provide attainment to the information, and utilization of this information, then to achieve the establishment of correct desicion making mechanisms by every unit of the enterprises, managing I.T. Systems have emerged as indispensable systems for these organizations.In this research, it is aimed to examine and to analyse of utilization of the I.T. systems in the construction firms in the management point of view. Futhermore, it is intended to assess the position and the significance of I.T. systems to be utilized in the construction firms along with the rapidly developing technology.