Dynamic modeling of an excavator during digging and simulating the motion
Bir ekskavatörün kazı sırasındaki dinamiğini modelleme ve hareketin simulasyonu
  1. Tez No: 238420
  2. Yazar: ÖZCAN MUTLU ÖZÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERES SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekskavatör, Dinamik Analiz, Simulasyon, Dinamik Simulasyon, Excavator, Dynamic Analysis, Simulation Key Words: Excavator, Dynamic Simulation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın amacı 3 serbestlik dereceli bir ekskavatörün toprağı kazısı sırasındaki maruz kaldığı dinamik yüklerinin analiz edilmesi ve hareketin bilgisayarda simülasyonun gerçekleştirilmesidir. Standart yük hesaplamaları statik olarak yapılmaktadır ve bu nedenle zamana bağlı olarak değişen kuvvetlerin sistem üzerindeki etkisi görülememektedir. Bu tezde kullanılan dinamik analiz yöntemi Yinelemeli Newton ? Euler Yöntemi ve simülasyon için yapılacak olan sayısal analizdeki yöntem ise 4. dereceden Runge ? Kutta Yöntemidir. Bu çalışma sonrasında ani hız değişimlerinin (ivmeli hareketlerin) iş makinası üzeride yarattığı etkiler, parçaların konumları ve mafsallardaki dinamik yükler saptanabilecek ve hareketin planlanması ile kontrolü mümkün olacaktır..
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to perform the dynamic force analysis of a 3-degrees-of-freedom excavator during digging the soil and to simulate the motion on computer screen. Standard load calculations are done statically, therefore the effects of forces changing with time on the system cannot be observed. The dynamic analysis method used in the thesis is Recursive Newton ? Euler Method and the numerical analysis method for simulation is 4th Order Runge ? Kutta Method. After this study, the effects of sudden velocity changes; i.e, accelerational movements on construction machines, positions of bodies and dynamic forces on joints will be appointed and it will be possible to plan and control the motion.