Altındere Vadisi Milli Parkı (Trabzon)'nda koruma değeri ile turizm değerinin saptanmasına yönelik bir yöntem yaklaşımı
A methods approach towards determining protection value and tourism potential at Altindere Valley National Park
  1. Tez No: 238437
  2. Yazar: ERTAN DÜZGÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNER DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Nature protection, Protected areas, Protection-utility value, Tourism, Altındere Valley National Park
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışma, Altındere Vadisi Milli Parkı'nın koruma ve kullanım ilkeleri doğrultusunda turizm potansiyelinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Altındere Vadisi Milli Parkı, sahip olduğu doğal ve kültürel değerleri ile turistik etkinliklerin gerçekleştirildiği uluslararası düzeyde ayrıcalıklı potansiyel alanlardan birisidir. Alanın sahip olduğu bu zenginlik ve çeşitliliğin kullanım (turistik ve rekreatif) değeri ile korunan alan olması nedeniyle kullanılabilir turistik potansiyelinin belirlenmesine yönelik olarak gerçekleştirilen bu çalışmada, matematiksel bir değerlendirme yöntemi olan ?ölçüt karneleri yöntemi? kullanılmıştır.Yöntem, koruma ve kullanım değerleri olmak üzere birbirine zıt iki eksen etrafında şekillenmektedir. Alanın sahip olduğu kaynak değerleri bu yöntem doğrultusunda irdelenerek her bir kaynak değeri için kullanım ve koruma değerleri belirlenmiş ve alanın genel kullanılabilir turistik potansiyeli hesaplanmıştır. Kaynak değerlerinin turizm potansiyellerinin belirlenmesinde farklı disiplinlerdeki uzman gruplara ve araştırma alanı içinde çeşitli rekreatif ve turistik etkinlikler amacıyla alana gelen yerli ve yabancı turistlere yönelik anket çalışması yapılmıştır. Her bir ölçütün kendi arasında değerlendirilmesi yapılarak önerilerde bulunulmuştur. Kullanılabilir turistik potansiyelinin yüzde bazına indirgenmesiyle benzer alanlarla karşılaştırma olanağı sağlanmıştır.Anahtar Kelimler: Doğa Koruma, Korunan Alanlar, Koruma-Kullanım Değeri, Turizm, Altındere Vadisi Milli Parkı
Özet (Çeviri)
This study has been done in order to determine the tourism potential of Altındere Valley National Park in accordance with the principles of protection and use.Altındere Valley National Park is one the potentially distinguished areas on an international scale with the natural and cultural values it possesses and the tourism activities it hosts. In the present study, which has been carried out in order to determine the useable tourism potential of the area, a mathematical evaluation method: ?criteria evaluation reports method? has been used since the area is a protected area with its richness, variety and utilitarian (touristic and recreational) value.The method is shaped around two opposite axes which are protection and utility values. By evaluating the resource values possessed by the area with this method, utility and protection values have been determined for each resource value and the general useable tourism potential has been calculated for the area. In order to determine the tourism potential of the resource values, a questionnaire study has been conducted with experts from different disciplines and local and foreign tourists who have visited the area for various tourism and recreation activities. Each criterion has been valuated individually and suggestions have been made. By converting the useable tourism potential into percentages, opportunity has been created for comparison with different areas.