Altındere Vadisi Milli Parkı yaylalarının milli park yönetimi açısından değerlendirilmesi olanakları
The opportunities of evaluation of Altindere Valley National Park platuaes in terms of national park management
  1. Tez No: 287461
  2. Yazar: BETÜL BAHAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANTÜRK GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yaylalar, Korunan Alanlar, Altındere Vadisi Milli Parkı, Plateaus, Protected Areas, Altındere Valley National Park
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışmanın gerçekleştirildiği Altındere Vadisi Milli Parkı doğal, kültürel ve estetik değerleri bir arada ve uyum içinde barındırması nedeni ile ülkenin en önemli kaynak değerlerinden birisini oluşturmaktadır. Araştırma, Altındere Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde 21 yaylada 59 hanede ve her haneden 1 kişiyle yapılan anket çalışmasından oluşmaktadır. Çalışma sonucunda 28 yaylada toplam 263 adet hane tespit edilmiştir. Arazi çalışmalarının yapıldığı Ağustos-Eylül 2010 dönemi itibarıyla açık olan 140 hanede toplam 476 kişilik bir nüfusun yaylacılık etkinliği içinde olduğu görülmüş olup yaylacılık etkinliklerinin sosyal ve ekonomik boyutu ile koruma boyutuna yönelik saptamalar ortaya konulmuştur. Yaylacılar ağırlıklı olarak 51-60 yaş grubuna giren ev hanımı ve emeklilerden oluşmaktadır. Eğitim seviyelerine bakıldığında % 42'si okur-yazar değildir. Yaylacılık etkinlikleri Yomra ilçesi, Maçka ilçesi ve kısmen de Merkez ilçe köylülerince sürdürülmektedir. Halkın yaylaya geliş nedenlerine bakıldığında % 91 oranında hayvancılık ilk sırada yer almaktadır. Milli park sınırları içindeki 21 yaylada toplam 818 adet büyükbaş ve 808 adet küçükbaş hayvan tespit edilmiştir. Yaylacıların % 56'sı yayla alanlarının milli park sınırları içerisinde olduğu konusunda bilgilerinin olmadığını belirtmiştir. Alanın korunan alan statüsünü devam ettirebilmesi ve koruma uygulamalarının gerçekleştirilebilmesi için kaynak yönetim planlarının yapılması, milli park alanının sürdürülebilir kullanımı ve korumasının sağlanabilmesi için yöre halkına alanın ekolojik önemini anlatacak eğitimlerinin verilmesi, yaylacılık ve hayvancılık kapasitesinin belirlenmesi gereği de saptanan araştırma bulguları ışında geliştirilen önerilerdendir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out at Altındere Valley Natural Parks which is one of the most important resource values as it harmonizes natural, cultural and esthetic values. This research consists of 59 households in 21 plateaus and surveys, which each person in households, within boundaries of Altındere Valley Natural Parks filled in. End of the research, 263 households were determined in 28 plateaus. It was observed that the total population of 476 people in 140 households dealt with transhumance in August-September 2010, which is research period; moreover, it was put forward determinations about both social and economic parts of The Transhumance activities and conservation. Transhumants consist of mostly housewives and retired people which are 51-60 years old. The illiterate percentage is 42%. The Transhumance activities are done in Yomra town, Maçka town and partly in some villages in Merkez town. 91% of the proportion animal husbandry is the first placed reason for people coming plateaus. Totally 818 cattles and 808 sheep and goats were determined at 21 plateaus within boundaries of the national park. 41% of Transhumants also sell animal products. The most important issue is transportation in plateaus. 56% of Transhumants stated that they have no information about that their plateaus is within boundaries of a natural park. Resource management plans for the area, more protection and promotion of area, training people about ecological importance of the area to ensure sustainable usage and protection of natural park, the development of ecotourism activities in plateaus, the determination of transhumace and the capacity of animal husbandry are suggestions which are developed from research findings to sustain the status of conservation area and to fulfil the implementations of conversation.