Farklı bakım-koruma uygulamaları yapılan Bozcaada bağ alanlarındaki toprağın bazı fiziksel özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A resarch of the determination of some soil physical properties of different cultural-protection practices in Bozcaada vineyard's areas
  1. Tez No: 238539
  2. Yazar: GÜRKAN VATANSEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAKİNE ÖZPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak İşleme, Toprağın Fiziksel Özellikleri, Bağcılık Tarımı, Soil Tillage, Soil Physical Properties, Vineyard Culture
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Araştırma Çanakkale iline bağlı Bozcaada ilçesinde 2006-2007 üretim sezonunda belirlenen üç farklı bağ alanında yürütülmüştür. Çalışmanın amacı Bozcaada bağ alanlarında uygulanan farklı bakım koruma işlemlerinin toprak sıkışıklığı üzerine etkisini araştırmaktır. Bozcaada Tarım İlçe Müdürlüğü Bağı (B1) ve üretici (Gocaylar) (B3) bağlar yüksek telli sistem, ikinci üretici bağı (B2) ise goble tipi özelliğindedir. B1 ve B3 bağları toprak işleme bakımında mekanizasyon araç ve gereçlerine uygun özellikte ve geniş sıralı (3,4 m X 1,70 m) özelliğine sahiptir. B2 bağında ise yabancı ot kontrolü için el frezesi kullanılmaktadır. Ele alınmış olan bu bağlarda uygulanmış olan farklı toprak işleme uygulamalarının toprağın hacim ağırlığı, porozitesi, toprak nem içeriği ve penetrasyon direnci, pH ve elektriksel kondaktivite (EC) üzerine olan etkileri incelenmiştir. Bu amaçla bitki köklerinin en yoğun olduğu 0-60 cm toprak profilinde 10'ar cm aralıklarla bozulmuş ve bozulmamış toprak örneklemesi alınmıştır. Penetrasyon direnci ölçümleri ise 0-80 cm toprak profilinde her 1 cm aralılarla arazi koşullarında yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde; her üç bağda da hacim ağırlığı ile porozite ele alınmış tüm toprak derinliklerindeki değişimleri ters orantılı olarak saptanmıştır. Ancak, hacim ağırlığı ile belirlenmiş toprak nem içerikleri arasında genelde doğrusal bir değişim belirlenmiş olup, toprak nem içeriği artınca hacim ağırlığı azalmıştır. B1 ve B2 bağlarında penetrasyon direncinin üst toprak katmanlarında bitkinin kök gelişimini etkilemeyecek değerler saptanırken, bu bağlarda özellikle 45 cm ve daha verimde önemli düşüşlere neden olan ve literatürde bildirilen 2 MPa'nın üzerine çıktığı görülmüştür. Buna karşın B3 bağında özellikle alt toprak katmanlarında elde edilen penetrasyon değerlerinin sınır değerler üzerine çıkmamasının nedeni, bağ tesis edilmeden önce dipkazan ile yapılan toprak patlatmanın yararlı bir etkisi olduğu sonucunu vermektedir. Diğer taraftan bağ alanlarından alınmış topraklardan incelenmiş olan pH ve EC değerleri alkali özellikte oldukları ancak, literatür bilgileri ile karşılaştırıldığında bitkinin gelişimi üzerine etki edebilecek seviyede tuz yoğunluğunun olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study was carried out in three different vineyards determined in the 2006-2007 harvest period in Bozcaada, Çanakkale. The aim of this study is to find out the effect of the different maintenance and preservation processes practiced in vineyards of Bozcaada on the soil firmness. Directorate of Agriculture in Bozcaada (B1) and producer?s (Gocaylar) (B3) systems are high-wired and second producer?s system (B2) is gobble type. B1 and B3 vineyards are appropriate for mechanization equipments and wide order (3,4 m X 1,70 m). In B2 vineyard, manual milling machine has been used for weed control. The effects of different soil processing applications used in aforesaid vineyards on volume weight, porosity, humidity content and penetration resistance, pH and electrical conductivity (EC) of the soil. To this end, soil samples were taken in every 10 cm at a depth of 0-60 cm where the density of roots is high. Penetration resistance measurements were done in every cm in a soil profile of 0-80 cm. When results were analyzed, it was found that volume weight and porosity variations in all the soil samples were inversely proportional in these three vineyards. However, a linear variation was detected between the determined soil humidity and volume weight and when the soil humidity increased, volume weight decreased. While values for penetration resistance that do not affect the root growth in the higher layers of vineyards B1 and B2, it was observed that it rose over 2 MPa which is well-known in literature and causes drastic decrease in the yield in 45 cm and deeper in these vineyards. Nevertheless, the reason why penetration levels obtained in the lower layers were over the limit values shows that soil crust with shank horizontally is beneficial before the vineyards are set up. On the other hand, the soil samples taken from the vineyards in question were alkali in terms of pH and EC, but when compared to the literature, it was observed that the salinity level was not adequate enough to affect the growth of the plants.