An analysis of the problem-based instruction in engineering education
Mühendislik eğitiminde probleme dayalı öğretimin analizi
- Tez No: 238626
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, probleme dayalı öğrenme, motivasyon, öğrenme stratejileri, Physics education, problem-based learning, motivation, learning strategies
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmanın temel amacı elektrik-elektronik mühendisliğinde uygulanan probleme dayalı öğretimin incelenmesidir. Çalışmanın ikinci amacı ise probleme dayalı öğretim ve geleneksel öğretim gören mühendislik eğitimi birinci sınıf öğrencilerini motivasyon ve öğrenme tekniklerini kullanmaları açısından karşılaştırmaktır. Çalışmada, nedensel karşılaştırma ve örnek olay çalışmasını içeren çok metotlu araştırma yöntemi kullanılmıştır. Örnek olay çalışması için elektrik-elektronik mühendisliğinde öğrenim görmekte olan 14 öğrenci ve bu bölümde ders veren 4 akademisyen seçilmiştir. Nitel veriler görüşme, gözlem ve doküman analizi yöntemleriyle toplanmıştır. Nedensel karşılaştırma çalışması, 452 mühendislik öğrencisine Öğrenmede Güdüsel Stratejiler Anketi ön test ve üç aylık bir süreç sonunda da son test olarak uygulanmıştır. Çalışmada yer alan iki grubu bağımlı değişkenler açısından karşılaştırmak için çok yönlü kovaryans analizi (MANCOVA) kullanılmıştır.Örnek olay çalışmasının sonucunda öğrenci ve akademisyenlerin probleme dayalı öğrenmenin uygulanması, probleme dayalı öğrenmenin güçlü ve zayıf yönleri, öğrenci ve akademisyenlerin performanslarına etki eden faktörler, problem ve eksikliklerin giderilmesine yönelik çözüm önerileri ile ilgili görüş ve algıları incelenmiştir. Bu bulgulara gözlem ve doküman analizlerinin sonuçları da eklenmiştir.Nedensel karşılaştırma çalışmasının sonuçları incelendiğinde test kaygısı, dışsal hedefe yönelme, elaborasyon, çaba harcama ve zaman yönetimi açısından probleme dayalı öğrenim gören öğrencilerin lehine anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study was to analyze the implementation of problem-based instruction in electrical-electronics engineering education from the perspectives of tutors and students. Secondary aim of the study was to compare engineering students? motivation and their use of learning strategies who received their first year curriculum in problem-based learning (PBL) format, in comparison to those who received their curriculum in a conventional lecture format. A multi-method research design that incorporated case study and causal comparative designs were employed in this study. Fourteen electrical-electronics engineering students and four tutors working as instructors at this department were selected for the case study. Observations, interviews, and document analysis were used to collect qualitative data. For the causal comparative study, Motivated Strategies for Learning Questionnaire was administered to 452 freshman engineering students twice as a pre-test and after a three months period as a post-test. Multivariate Analyses of Covariance was used to compare the two groups on the dependent variables of the current study.The findings of the case study indicated students? and tutors? perceptions and opinions about the implementation of PBL, its strengths and weaknesses, factors affecting tutors? and students? performance and their improvement suggestions.The results of the causal comparative study indicated that there was a significant difference between the two groups in favor of the group receiving PBL curriculum with respect to students? extrinsic goal orientation and test anxiety; their use of elaboration strategy; their management of effort regulation, and time and study environment.