Üstün zekâlı öğrencilerin eğitiminde kullanılan güncel teknolojiler ile ilgili yapılan çalışmaların incelenmesi
Examination of studies on current technologies used in the education of gifted students
  1. Tez No: 919361
  2. Yazar: HASİBE KUZU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün Zekâlı Öğrenciler, Yapay Zekâ, Artırılmış Gerçeklik, Sanal Gerçeklik, Metaverse, Gifted Students, Artificial Intelligence, Augmented Reality, Virtual Reality, Metaverse
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmanın amacı, günümüzde hızla gelişmekte olan teknolojilerin eğitim alanındaki etkilerini inceleyerek, bu teknolojilerin üstün zekâlı bireylerin eğitiminde hem öğretim aracı hem de öğretim konusu olarak nasıl kullanılabileceğini araştırmak ve bu teknolojilerin öğretim programlarına entegrasyonu konusunda öneriler sunmaktır. Çalışma, ilk olarak güncel ve gelişmekte olan teknolojilerin araştırılması ve bu teknolojilerin eğitim süreçlerine etkisine ilişkin alan yazındaki bulguların incelenmesiyle başlamıştır. Daha sonra, üstün zekâlı bireylerin eğitiminde ülkelerde kullanılan güncel ve gelişmekte olan teknolojilerin kullanım şekilleri analiz edilmiştir. Bu analizler, üstün zekâlı bireylerin özelliklerine ve ihtiyaçlarına uygun uygulamaların belirlenmesine yönelik bulguların değerlendirilmesiyle devam etmiştir. Teknolojilerin eğitim programlarına entegrasyonunun, bu öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına yanıt veren ve onların öğrenme süreçlerini zenginleştiren çözümler sunacağı öngörülmektedir. Bu nedenlerle, gelecekte eğitimden beklenen hedefler doğrultusunda, üstün zekâlı bireylerin eğitimine ilişkin hedeflerin belirlenmesi ve bu eğitimin verimli ve etkili bir şekilde organize edilebilmesi için kullanılabilecek teknoloji temelli stratejiler üzerine öneriler geliştirilmiştir. Bu öneriler hem mevcut teknolojilerin etkin kullanımını hem de gelişmekte olan teknolojilerin potansiyel katkılarını göz önüne çıkararak tartışmayı amaçlamaktadır. Üstün yetenekli öğrencilerin eğitimi, 21. yüzyıl becerilerine odaklanan bir perspektifle şekillendirilmelidir. Geleneksel eğitim modellerinin ötesine geçerek, günümüzün teknolojik olanaklarından yararlanarak eğitim süreçlerinin etkinliği artırılabilir. Eğitimde teknoloji kullanımı tarihsel bir evrim geçirmiş ve günümüzde yapay zekâ, artırılmış gerçeklik, metaverse gibi teknolojilerin eğitimde önemli bir araç olması kaçınılmaz hale gelmiştir. Yapay zekâ ve diğer teknolojilerin hızlı gelişimiyle birlikte, eğitim kurumları bu yenilikleri öğrenme ortamına entegre ederek yeni nesil öğrenciler için akademik gelişimin için öğretmenlerin üstün zekâlı çocukları tanıyabilmesi ve onlarla çalışabilmesinde yapay zekânın eğitim sisteminde nasıl yer alabileceği sorusunu gündeme getiriyor. Eğitim sisteminin, yeni teknolojiler ve AI tabanlı sistemlerin uygulanmasıyla gelecekte büyük değişiklikler geçireceği beklenmektedir. Bu yenilikler, geleneksel eğitim ortamında sıklıkla göz ardı edilen üstün zekâlı öğrencilere fayda sağlayabilir. Özellikle yapay zekâ, üstün yeteneklere sahip çocukları geleceğin her alandaki liderleri olarak hazırlamak için bir araç olarak kullanılabilir. Bu teknolojiler, öğrencilere daha etkileşimli ve kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunma imkânı tanıyarak, onların potansiyellerini daha iyi ortaya çıkarmalarına yardımcı olabilir. Üstün yetenekli çocukların potansiyellerini tam anlamıyla ortaya çıkarmak için yapay zekâ, onların bireysel öğrenme ihtiyaçlarını belirlemek ve özelleştirilmiş eğitim planları oluşturmak için kullanılabilir. Bu sayede her öğrenci kendi hızında ilerleyebilir ve daha fazla öğrenme fırsatına erişebilir. Yapay zekâ, öğrencilerin güçlü ve zayıf yönlerini tespit ederek, onların eksikliklerini gidermelerine yardımcı olabilir. İletişim, işbirliği, eleştirel düşünme ve problem çözme gibi beceriler, bugünün iş dünyasında ve toplumunda önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) eğitimine odaklanmak, bu öğrencileri bilim ve teknoloji alanlarında lider olmaya hazırlamak için kritik öneme sahiptir. STEM becerileri, gelecekteki zorluklarla başa çıkmak için gereklidir. Ayrıca yapay zekâ ve teknolojiyle uyum içinde çalışmayı öğrenmek, bu genç yetenekler için bir avantaj olacaktır. Bu nedenlerle, eğitimciler ve okullar, yapay zekâ ve diğer güncel teknolojilerin kullanımında üstün yetenekli öğrenciler için öncelik haline getirmelidirler. Bu konuya temel olabilecek akademik araştırmaların incelenmesi mevcut eğitim süreci içerisinde güncel teknolojilerin katkıları ve yapay zekânın rolleri bu çalışmada araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore the effects of rapidly evolving technologies in the field of education, investigate how these technologies can be utilized both as teaching tools and subjects of instruction in the education of gifted individuals, and provide recommendations for their integration into curricula. The study begins with an exploration of contemporary and emerging technologies and an analysis of findings in the literature regarding their impact on educational processes. Subsequently, the usage patterns of current and developing technologies in the education of gifted individuals in various countries are analyzed. This analysis continues with an evaluation of findings aimed at identifying applications suited to the characteristics and needs of gifted individuals. It is anticipated that integrating technologies into educational programs will offer solutions that address these students' individual needs and enrich their learning experiences. Therefore, in line with the future goals of education, recommendations have been developed regarding technology-based strategies that can be employed to set objectives for the education of gifted individuals and organize this education efficiently and effectively. These recommendations aim to discuss both the effective use of existing technologies and the potential contributions of emerging technologies. The education of gifted students should be shaped with a perspective focused on 21st-century skills. Moving beyond traditional educational models, the effectiveness of educational processes can be enhanced by leveraging today's technological opportunities. The use of technology in education has undergone a historical evolution, and technologies such as artificial intelligence (AI), augmented reality (AR), and the metaverse have become indispensable tools in modern education. With the rapid development of AI and other technologies, educational institutions are integrating these innovations into learning environments, raising questions about how AI can be incorporated into the education system to help teachers identify and work with gifted children. It is expected that the education system will undergo significant changes in the future with the implementation of new technologies and AI-based systems. These innovations could benefit gifted students, who are often overlooked in traditional educational settings. AI, in particular, can be utilized as a tool to prepare gifted children to become leaders in all fields of the future. By offering students a more interactive and personalized learning experience, these technologies can help them better realize their potential. AI can be used to identify the individual learning needs of gifted children and develop customized educational plans, enabling each student to progress at their own pace and access more learning opportunities. AI can also help students address their weaknesses by identifying their strengths and deficiencies. Skills such as communication, collaboration, critical thinking, and problem-solving play a crucial role in today's professional and social contexts. Moreover, focusing on STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) education is vital for preparing these students to become leaders in science and technology. STEM skills are essential for tackling future challenges, and learning to work harmoniously with AI and technology will provide a significant advantage for these young talents. For these reasons, educators and schools should prioritize the use of AI and other current technologies for gifted students. This study examines the academic research that serves as a foundation for this topic, exploring the contributions of contemporary technologies and the roles of AI within the current educational process.