Development of user interface for correlated cost risk analysis model (CCRAM) with visual basic
Korelasyonlu maliyet risk analizi modeli (CCRAM) için visual basic programında kullanıcı arabirimi geliştirme
  1. Tez No: 238868
  2. Yazar: TURGUT KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanıcı arabirimi, maliyet analizi, belirsizlik, risk yönetimi, risk analizi, visual basic, korelasyon, User interface, cost analysis, uncertainty, risk management, risk analysis, Visual Basic, correlation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Maliyet tahmini inşaat projelerinde dikkate alınması gereken en önemli konulardan birisidir. Çeşitli risk unsurları yapı maliyeti üzerinde etkilidir. Bu nedenle sadece maliyet tahmininin yapılması yeterli olmamakla birlikte, aynı zamanda belirsiz durumların maliyet üzerine etkilerinin de analiz edilmesi gerekmektedir. Proje maliyet tahmini için kullanılan en geniş metod olan birim fiyata dayalı basit matematiksel hesaplamalarla maliyet tahmininde bulunulması, deterministik bir yöntem olup maliyet tahmininde yetersiz kalmaktadır. Bu yaklaşım belirsizliğin ve korelasyonun etkisini ihmal etmektedir. Bu nedenle Ökmen tarafından korelasyonlu maliyet risk analiz modeli (CCRAM) geliştirilmiştir. Bu çalışma ise korelasyonlu maliyet risk analiz modeline data girişini kolaylaştırmak ve belirsiz şartlar altında maliyetlerin ve risk etkenlerinin korelasyonlu olduğu durumlarda yapı maliyetinin tahmin edilebilmesini sağlayan kullanıcı arabirimi geliştirilmesini, Visual Basic ortamında sunmaktadır.Bu çalışmanın amacında, inşaat projelerinin erken maliyet tahmini üzerindeki belirsizliklerin değerlendirilmesinde kullanılabilmek üzere, korelasyonlu maliyet risk analizi modeli için Visual Basic programı ile kullanıcı arabirimi geliştirilmesi anlatılmaktadır. Bu arabirim CCRAM'e data girişini kolaylaştırmak ve müteahhit veya yüklenici firma için simulasyon yapmadan belirsiz şartlar altında yapı maliyetini tahmin edebilmek için tasarlanmıştır. CCRAM için geliştirilen bu kullanıcı arabiriminin verimliliği hipotetik bir uygulama ile bu çalışmada değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Cost estimation can be considered as one of the most important tasks for construction projects. Various risk-factors affect the construction costs. Therefore, not only estimation of the costs but also the analysis of the uncertainty effect on the estimated costs is required. The widely used method of project cost estimation, i.e. predicting the construction costs and simply calculating the total, is deterministic and insufficient. This approach neglects the uncertainty and the correlation effects. In this regard, correlated cost risk analysis model (CCRAM) was developed by Ökmen [1]. This study presents a user interface developed by Visual Basic for correlated cost risk analysis model to easy data entry and to analyze the construction costs under uncertainty when the costs and risk-factors are correlated without simulation.The aim of this study is to develop a user interface with Visual Basic program for correlated cost risk analysis model, and to evaluate the uncertainty effect on construction project estimated costs. This user interface assure data entry to the CCRAM and evaluate the uncertainty effect on construction project estimated costs without simulation for contractor or decision makers. The efficiency of the user interface for CCRAM is evaluated through hypotetical application in this study.