Effects of modified atmosphere on Listeria monocytogenes and Salmonella typhimurium during storage of meat, sucuk and white cheese
Modifiye atmosfer paketlemenin et, sucuk ve beyaz peynirin saklanması sırasında Listeria monocytogenes ve Salmonella typhimurium üzerine etkileri
  1. Tez No: 238888
  2. Yazar: AYKUT ÖNDER BARAZİ
  3. Danışmanlar: PROF. OSMAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Modifiye atmosfer paketleme, vakum paketleme, L. monocytogenes, Salmonella Typhimurium, sucuk, beyaz peynir, Modified atmosphere packaging, vacuum packaging, Listeria monocytogenes, Salmonella Typhimurium, meat, sucuk, white cheese
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada modifiye atmosfer (MA) paketlemenin 4°C'de saklanan et, sucuk ve beyaz peynirde Listeria monocytogenes, 4 ve 12°C'de saklanan et ve sucukta Salmonella Typhimurium üzerine etkileri çalışılmıştır. Bu iki patojen farklı zamanlarda çalışılmış ve sonuçları farklı zamanlarda kaydedilmiştir. Üretim ve saklama zamanlarında, S. Typhimurium ve L. monocytogenes sayımlarının yanında, Aerobik bakteri (AB), Laktik asit bakterileri (LAB) ve Küf ve maya (MY) sayımları da yapılmıştır. Ayrıca kuşbaşı et, sucuk ve beyaz peynirin pH, paket gaz analizi ve su aktivitesi saklama süresince kaydedilmiştir. 12°C'de saklanan sucukta ve kuşbaşı ette, tüm paket atmosferlerinde S. Typhimurium sayısında artış gözlenmiştir. Et ve sucukta S. Typhimurium sayısında azalma en fazla 4°C'de vakum ve %100 CO2 ile paketlendiğinde görülmüştür. AB sayısında her iki saklama sıcaklığında artış tespit edilmiş fakat bu artış 12°C daha fazla olmuştur. Kuşbaşı etlerde 4°C'de CO2 varlığında L. monocytogenes çoğalmadan canlılığını koruduğu fakat düşük CO2 varlığında (%30 CO2) az da olsa sayısında artış olduğu belirlenmiştir. 4°C'de AB sayısında artış gözlenmiş, bu artış vakum ve %100 CO2 ile paketlenmiş etlerde sırasıyla 2 ve 3 log kadar olmuştur. L. monocytogenes sayısında 4°C'de %100 CO2 ile paketlendiğinde azalma olmuş ve bu azalma yaklaşık 1 log kadar gerçekleşmiştir. Sucuklarda L. monocytogenes ve AB sayıları sucukların saklama süresince azalmış fakat bu azalma ortamın atmosfer yapısına göre değişmiştir. CO2 içeren atmosferlerde inhibisyon daha fazla gerçekleşmiştir. LAB sayısı sucukların fermantasyonu süresince artmış daha sonraki saklama süresince sabit kalmıştır. Benzer mikrobiyolojik sonuçlar farklı atmosferlerde saklanan peynirlerde de gözlenmiştir. AB ve L. monocytogenes sayıları 22 günlük saklama süresince düşmüş, en fazla düşüş %100 CO2 paketlerinde 3 log kadar gözlenmiştir. Araştırmada Salmonella ve Listeria eklenmemiş sucukların renk, koku, tat ve kesin özelliği gibi kalite parametreleri panelistler yardımıyla tespit edilmiş, bunun sonucunda kesim özelliği hariç sucuklar ortalama 7/10 puan üzerinde skor almışlardır. Araştırmada farklı modifiye atmosferlerle paketlenmiş kuşbaşı etlerin saklama süresince renk tayinleri de yapılmış ancak mikrobiyal bozulma sebebiyle etler kabul edilebilir görünüm kalitesini kaybetmiştir. Sucuklarda saklama süresince ayrıca paket gaz atmosferi de ölçülmüş ve %100 ve %60 CO2 içeren paketlerde CO2 miktarı çözünmeden dolayı azalmıştır. O2 miktarları da saklama süresince azalmıştır.Ortam atmosferinde CO2 olması bakteriler (her iki patojen) üzerinde daha fazla inhibisyon etki yaratmıştır. Araştırmamız sonuçları et, peynir ve sucukların CO2 varlığında paketlenerek 4°C'de saklandığında patojen mikroorganizmaların inhibe edilebileceğini göstermiştir. Bu da MA ile paketlemenin et, sucuk ve beyaz peynirin raf ömrünü artırabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this research effect of modified atmosphere (MA) on Listeria monocytogenes in meat, sucuk and white cheese stored at 4°C, and Salmonella Typhimurium in meat and sucuk stored both 4 and 12°C have been studied. These two pathogens were studied at separate time periods. During S. Typhimurium and L. monocytogenes counts at manufacturing and storage periods, Aerobic bacteria (AB), Lactic acid bacteria (LAB) and mold and yeasts (MY) were also counted. Head space gas analysis, pH and aw values of sucuk dough, meat and cheese have been also recorded during storage period. Numbers of S. Typhimurium and AB increased at all packages in both of meat and sucuk stored at 12°C. Numbers of S. Typhimurium decreased in sucuk and meat packaged by vacuum and 100 % CO2 at 4°C. Numbers of AB were increased in meats stored at both 4 and 12°C, and the increase was higher at 12°C than 4°C. AB numbers in sucuks increased in sucuks stored at 12°C, but decreased in sucuks stored at 4°C. In meats packaged with CO2 at 4°C L. monocytogenes survived without increasing the growth, but in the presence of low CO2 (30% CO2) the number of counts of L. monocytogenes have been increased slightly. AB counts have been increased at 4°C in meat packaged by vacuum and 100 % CO2 at 4°C by 3 and 2 logs, respectively. In sucuks, numbers of L. monocytogenes and AB were decreased but this decrease differed according to the atmospheric conditions of the packages. In packages containing CO2, inhibition was observed more. LAB counts of sucuks have been increased during the fermentation period, and become constant at further storage. Similar microbiological results have been seen at cheese samples, both AB and L. monocytogenes numbers decreased during 22 days storage and the highest decrease was observed in 100% CO2 packages by approximately 3 logs. Sucuks were also produced without S. Typhimurium and L. monocytogenes and sensory analyzed for quality parameters like color, odor, taste, cutting (texture) and general acceptance quality (GAQ) by panelists. And all parameters except cutting property gave scores as 7/10. Color analyses of meats packaged with MA in this research were made during storage, meats packaged with 100% CO2 darkened during storage and contaminated meats have lost their acceptable appearance because of microbial spoilage. Head space gas analysis was observed in sucuk and CO2 amounts in 100 and 60% CO2 packages decreased due to the dissolution of CO2. Amount of O2 in air packages was decreased due to the consumption of O2 by microorganisms.Presence of CO2 in package atmosphere has an inhibition effect on bacteria (both pathogens). The results of this research show that; meat, sucuk and cheese packed with CO2, pathogen bacteria can be inhibited. The shelf life of these products (meat, sucuk and cheese) can be increased by using MA packaging.