Aile şirketlerindeki liderlik biçiminin çalışanların iş tatmini üzerindeki etkisi ve bir uygulama
The effect of famıly company's leadershıp type on the employees job satısfactıon and an application
  1. Tez No: 239073
  2. Yazar: OYA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN YENİÇERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Şirketi, Liderlik, Liderlik Biçimi, İş Tatmini, Family Company, Leadership, Leadership Style, Job Satisfaction
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
İş insan hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği ve tatmin elde etmek istediği alanlardan biridir. İnsanın, günün ortalama sekiz saatini işinde geçirdiği ve bunu da 20- 25 yıl süreyle devam ettirdiği düşünülürse; bireyin işinden tatmin elde etmesinin ne derece önemli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. İş tatmininin sonuçlarının yalnızca birey için değil; örgüt için de önemli sonuçlar doğuracağını anlayan yönetimler, artık insanı örgütün sahip olabileceği en değerli kaynak olarak görmektedir.Bu çalışmanın amacı da aile şirketlerindeki farklı liderlik biçimlerinin, çalışanların iş tatminlerini ne derecede etkilediğini ortaya koymaktır. Çalışmanın teorik kısmında aile şirketleri, liderlik ve iş tatmini kavramları detaylı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, bu kavramların birbiriyle olan ilişlileri ele alınmıştır.Çalışmanın ampirik kısmında ise, aile şirketlerinde çalışanları kapsayan, ankete dayalı bir araştırmaya yer verilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda, aile şirketlerindeki farklı liderlik biçimlerinin çalışanların iş tatmin düzeylerine etkisi belirlenmeye çalışılmış ve sonuçlara ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Work, a large part of human life through the area and want to achieve is one of satisfaction. People of the day on average eight hours spent in work and it has also continued for a period of 20-25 years is considered, the individual's job satisfaction is very important to obtain what is better. Job satisfaction for the results of not only individuals, organizations will lead to important understanding for the management and organization of a people can no longer seen as the most valuable resource is.The purpose of this study different leadership styles in the family company, employee job satisfaction is to reveal how the affecting degree. Working in the theoretical part of the family companies, the concept of leadership and job satisfaction are described in detail was one.Also, with each of these concepts were examined provinces.In the empirical part of study, including those working in family businesses, has been given to a research-based questionnaire. The information obtained from this study as a result of the family in the company of different leadership styles impact employee job satisfaction levels for assessments to be determined and the results were studied.