Takım çalışmasında duygusal zekanın önemi
The importance of emotional intelligence in team work
  1. Tez No: 239081
  2. Yazar: SONER BAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEVDA ERGENEKON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Takım Çalışması, Bilişsel Zeka (I.Q), Duygusal Zeka (E.Q), Ekip, Team Work, Intelligence Quotient (I.Q.), Emotional Quotient (E.Q.), Team
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüz işletmeleri hızla değişen rekabet koşullarına uyum sağlayabilmek ve ayakta kalabilmek amacıyla değişimleri yakından takip etmekte ve meydana gelen bu değişimlere kendilerini adapte etmeye çalışmaktadırlar. Takım çalışması uygulamaları bu değişimler içerisinde en çok dikkati çekenlerden birisidir. Bugün neredeyse bütün işletmelerin misyon ifadelerinde takım ve takım çalışması kavramlarının yer alması da bu kavrama verilen önemin bir ifadesidir. Son yıllarda takım çalışmasını uygulayan işletme sayısında hızlı bir artış görülmektedir. Ülkemizde ise takım ve takım çalışması uygulamaları çok yeni kavramlar olup, bu konuda yapılan araştırmalar oldukça sınırlıdır. Takım çalışması uygulamalarından yararlanan işletmelerin temel amaçlarından birisi de takımın yüksek performans göstermesidir. Duygusal zeka kavramı, son on yıl içerisinde insan davranışları ve insan beyninin fonksiyonları üzerinde yapılan bilimsel araştırma verilerinin ışığında gittikçe artan bir ilgiyle kabul görmektedir. Birçok bilim adamının kabul ettiği gibi topluma uyum sağlamış başarılı bir kişi olabilmenin yolu, hem bilişsel zekaya hem de duygusal zekaya sahip olmaktan geçmektedir. Yapılan araştırmalar bilişsel zekanın hayattaki başarıya katkısının % 10'dan fazla olmadığım göstermektedir. Yani sadece yüksek I.Q. başarının, prestijin veya mutlu bir yaşamın garantisi değildir. Duygularmı iyi bilen, duygularım kontrol edebilen, başkalarının duygularmı anlayabilen ve bunları ustalıkla idare edebilenler hayatlarının gerek özel gerekse mesleki alanlarmda daha mutlu ve üretken olurlar. Duygularmı kontrol edemeyen kişiler ise net düşünebilme ve işlerine konsantre olabilme yeteneklerim engelleyen içsel bir mücadeleye girerler. Bu çalışmada takım çalışması ile takım performansı arasındaki ilişki, takım çalışmasına ilişkin motivasyon, iletişim, liderlik, uyum ve heterojenlik faktörleri ele alınarak takım çalışmasında duygusal zekanın yeri ve önemi değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As in order to compete with todays fast changing competitive environments, organizations must adopt with those changes. Team working and collaborate applications are the most attention worthed ones of the mentioned changes. Almost all the organizations today have team work expressions within their mission and objectives sentences to point the importance attributed to the team work concept. Within recent years the number of organizations which has applied the team work concept within their bodies are considerably increased. In our country the team and the team working concepts have been recently considered and there are limited number of researches performed in this area. One of the main objectives of the organizations which considers the team work concept is to increase the level of their team work performance. As a result of scientific researches conducted on the functions of human brain ,emotional intelligence has gained considerable importance in last decade. As many scientists who had worked in this area say that people who are identified as successful in their life have both high I.Q. and E.Q. levels. I.Q. alone is not enough to have a success and happiness. According to the scientists and the research results the contribution of I.Q. to the overall success in life is not more than 10 %. People who have emphaty for others and well aware of their own emotions with the ability to control them have happier and more productive lives compared to those who are lack of those abilities. The purpose of the thesis is to question and find out any possible relationship between team work, team work performance, team work motivation, communication skills, leadership and harmony can be considered as the other influencers of the relationship.