The effect of country of origin and country image: An application on Moldovan consumers' perception of Turkish textile products
Köken ülke ve ülke imajının etkisi: Moldovalı tüketicilerinin Türk tekstil ürünleri algılamasıyla ilgili bir uygulama
- Tez No: 239093
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU İLTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Köken Ülke, Ülke İmajı, Algılanan Kalite, Ürün Algılaması, Türk Tekstili, Moldova, Country of Origin, Contry Image, Perceived Product?s Quality, Country Image, Product Perception, Turkish Textiles, Moldova
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma da köken ülke ve ülke imajının ürün değerlendirilmesi üzerindeki etkisi incelenmektedir. Köken ülke ürünün üretildiği ülke; ülke imajı ise tüketicilerin adı geçen ülkede üretilmiş ürünler için genel kalite algılaması olarak tanımlanmaktadır (Bilkey ve Nes, 1982). Esasen bu çalışmanın ana amacı Moldovalı tüketicilerin Türk tekstil ürünleri hakkındaki algılarını değerlendirmekdir. Bu amaçla 244 katılımcıya Türk tekstil ürünleriyle ilgili algılar hakkında bir anket formu uygulanmıştır. Moldovanın seçilme nedeni az gelişmiş ülkelerde köken ülke çalışma eksikliği bulunması ve Moldova pazarında son zamanlarda Türk tekstil markalarının sayısında bir artış meydana gelmesidir.Sonuçlar, köken ülke literatürünün bulgularına destek verecektir. Bulgular göstermektedir ki Türkiye için olumlu bir yaklaşım Türk tekstil ürünleri için daha faydalı bir algılama yaratacaktır. Türk markalarının Moldovadaki farkındalık düzeyleri düşük olmasına rağmen (18.4%), Türk tekstil markalarının isimlerine aşina olan tüketicilerin Türk tekstil ürünleri hakkındaki algılarının daha olumlu olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra, bazı demogragrafik değişkenler de ürün algılamasının üzerinde etkilerinin anlaşılması için değerlendirmeye tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of country of origin and country image on product evaluation. Country of origin is viewed as the country where a product is produced and country image is defined as consumers? general perception of quality for products made in a given country (Bilkey and Nes, 1982). Specifically, the main objective of this study was to assess Moldovan consumers? perception of Turkish textile products. In the study questionnaire was applied on 244 respondents to evaluate the perception of Turkish textile product. Moldova was selected because there is a lack of country of origin studies in less developed countries, and also because the number of Turkish textiles brands has recently increased in Moldovan market.The results give support to some findings of country of origin literature. The findings indicate that a positive attitude for Turkey generates a more favorable perception of Turkish textile products. Although, brand awareness of Turkish brands is low (18.4%) it was found that consumers who are familiar with Turkish textiles brand names have a more positive perception of Turkish textiles. Besides, some demographical variables were examined to understand their effect on product perception.