Modeling volatility of Turkish stock index futures
Türkiye hisse senedi endeksi vadeli işlem sözleşmelerinin oynaklık modellemesi
  1. Tez No: 239092
  2. Yazar: TOLGAHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KASMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: EGARCH, Koşullu Sapma, Riske Maruz Değer, EGARCH, Conditional Standard Deviation, Value at Risk
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tezde, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB)'nda işlem görmekte olan İMKB-30 Endeksi vadeli işlem sözleşmesinin oynaklığının hangi oynaklık modeliyle en iyi açıklandığı araştırılmıştır. 4 Şubat 2005-31 Mart 2009 dönemine ait günlük uzlaşma fiyatları kullanılarak GARCH ve EGARCH modelleri yardımıyla risk modellemesi yapılmıştır. İlgili dönem ?Düşük ve Yüksek Oynaklık Dönemi? olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır. Analizde her iki dönemi ve tüm veri setini ifade eden en iyi model olarak EGARCH (1,1) tespit edilmiştir. Çalışmanın devamında incelenen dönemlere ait koşullu standart sapma tahminlenmiş ve tahminlenen bu değerler kullanılarak her dönem için bir ve on günlük Riske Maruz Değer sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis investigates the best fitting volatility model for the ISE-30 Index Futures traded at the Turkish Derivatives Exchange (TURKDEX). The daily settlement prices of the contracts are used for the period of 4 February 2005-31 March 2009. The entire sample period is classified as ?The Low Volatility Period? and ?The High Volatility Period. The EGARCH (1, 1) appears to be the best fitted volatility model for the sub-periods and the entire sample period. Furthermore, the conditional Standard deviations for all periods are forecasted and then, one-day and ten-days Value at Risk values are calculated.