Egzotik opsiyonlar: Hava durumu opsiyonları üzerine bir inceleme
Exotic options: An examination on weather options
- Tez No: 239149
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE TÜKENMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Egzotik Opsiyonlar, Hava Durumu Opsiyonları, Burn Analizi, Exotic Options, Weather Options, Burn Analysis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Opsiyon piyasalarının gelişmesi sonucu yatırımcılar ürünler hakkında daha çok bilgi sahibi olmuş, istek ve ihtiyaçları da bu doğrultuda artış göstermiştir. Standart opsiyon ürünlerinin cevap vermekte yetersiz kaldığı bu istek ve ihtiyaçlar yeni nesil opsiyonların ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamıştır. Yeni nesil olarak nitelendirilen egzotik opsiyonlar, kişisel yatırımcılara daha iyi hizmet verebilmek için özel koşullar eklenmiş standart olmayan ve genellikle tezgah üstü piyasalarda işlem gören opsiyonlardır. Egzotik opsiyonlar, kişisel yatırımcı ihtiyaçları için onları daha esnek ve uygun hale getiren bazı özel koşulları beraberinde getirmektedir.Egzotik opsiyon türlerinden biri olan hava durumu opsiyonlarının amacı, şirketlere hava durumundaki dalgalanmalara karşı kendilerini güvence altına alma imkanını sağlamaktır. 1997'de tezgah üstü olarak başlayan hava durumu opsiyon piyasası güçlü bir büyüme göstermiştir.Bu çalışmada, en çok kullanılan egzotik opsiyon türleri tanıtılmış ve hava durumu opsiyonları üzerinde durulmuştur. Uygulama kısmında, bir havayolu şirketinin hava durumu opsiyonlarını kullanarak, hava durumu risklerinden korunmak için uyguladığı strateji irdelenmiştir. Bunun için, son yirmi yıllık veriler yardımıyla endeksler oluşturulmuş ve bu endekslere göre bir uygulama düzeyi belirlenmiştir. Vade sonunda gerçekleşen değerler uygulama düzeyiyle karşılaştırılmış ve bir sonuca varılmıştır. Opsiyonun fiyatlaması Burn Analizi ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of development of the options market, investors had had more information about products and accordingly their requests and needs have increased. These requests and needs whom standard option products are incapable to satisfy have an important role in arising of new generation options. Exotic options, which are described as new generation, are non-standard options which have some additional special conditions in order to be able to offer better service to individual investors and traded in over-the-counter markets. Exotic options carry with them some conditions which make them more flexible and appropriate for the needs of individual investors.Weather options being a type of exotic options purpose to enable companies to cover themselves against weather fluctuations. Weather options market, which started its trades as over-the-counter in 1997, achieved a strong growth.In this study, exotic option types which are most used and weather options are introduced. In application part, a strategy for hedging of weather risks whom an air carrier applied by using weather options is examined. For the examination, some indexes are prepared by the aid of 20 year datas and a strike value is determined as per these indexes. The strike value is compared with actual values at maturity and a conclusion is reached. Option is priced with Burn Analysis.