From virtual to haptic space: Reconsidering form and space through digital media
Sanaldan haptik mekana: Form ve mekanın dijital medya üzerinden yeniden düşünülmesi
  1. Tez No: 239187
  2. Yazar: YOSUN ORHON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Mimarlık, Fine Arts, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: digital media, virtual-actual, interactive form-space, optic-haptic, Dijital medya, sanal-gerçek, interaktif form-mekan, optik-haptik
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Computer technologies provide new means for the creation of design objects and space. This thesis explores the shifting understanding in design process and the resulting environmental qualities through the integration of digital media in design and production of form and space. The focus will be on how digital media enables us to reconsider the ways that form and space are created and rethink the ways that we relate to these forms and spaces.The changing approach in the design and manufacturing methods with the integration of digital media is evaluated by the distinction provided by Gilles Deleuze, where the concepts of `actualization of the virtual' and the `realization of the possible' are examined to provide the basis for evaluating the emergence of new connections. It is argued that through the use of digital media in design, a shift in the understanding of form and space emerges, which reveals alternate ways of relating to these forms and spaces through different levels of interaction. The framework for differentiating between the levels of interactivity is provided again by Deleuzian conceptual pair, `optic' and `haptic space'. It is argued that haptic space offers alternate ways of existing in space and questions the traditional understanding of the production of space.
Özet (Çeviri)
Bilgisayar teknolojileri, tasarım objelerinin ve mekanın yaratılmasında yeni araçlar sunmaktadır. Bu çalışma, form ve mekanın tasarım ve üretiminde digital medya kullanımının tasarıma getirdiği anlayış değişikliklerini araştırmaktadır. Çalışmanın odak noktası, dijital medyanın form ve mekan yaratma yollarını nasıl yeniden ele almamıza yardımcı olduğu, bunun yanında bu form ve mekanlar ile bağlantı kurmanın yollarını bir kez daha gözden geçirmektir.Yeni bağlantıların ortaya çıkmasının ele alınmasına zemin hazırlayan `sanalın gerçekleşmesi? ve `olanaklının gerçekleştirilmesi? temalarını inceleyen Gilles Deluze tarafından bize sunulan ayrım dikkate alınarak, tasarım ve üretim metodlarınında değişen yaklaşımların dijital medya ile bütünleşmesi değerlendirilmektedir. Tasarımda kullanılan dijital medya ile birlikte, farklı etkileşim kanalları sayesinde bu form ve mekanlar ile bağlantı kurarak ortaya çıkan alternatif yolları göz önüne serecek olan form ve mekan algılanmasında bir değişiklik meydana geleceği savunulmaktatır. Etkileşim seviyelerinde görülen farklılıklar yine Deleuze'un önerdiği kuram çifti“optik”ve“haptik mekan”ile gözler önüne serilmektedir. Haptik mekannın, mekanda varolmaya alternatif yollar sunduğu savunulacak, mekanın yaratılmasındaki geleneksel anlayışlar sorgulanmaktadır.